Tanssiteatteri MD: RAIL2DANCE – Tanssiva junamatka läpi Euroopan

Kuvassa torille sijoittuvassa esityksessä joukko tanssijoita makaa maassa

Tanssiteatteri MD on kumppanina kaksivuotisessa ja kansainvälisessä Rail2Dance –hankkeessa, joka käynnistyi syyskuussa 2022. Tänä vuonna kumppanit saivat hankkeelle Luova Eurooppa -rahoituksen. Päähakijana on Städtische Theater Chemnitzin baletti ja kumppaneina myös Plesni Teatr Ljubljanasta ja Norrlandsoperan Uumajasta.

Rail2Dance-hankkeessa tutkitaan kaupunkia ja sen julkisia tiloja tanssin esitysympäristöinä. Samalla luodataan sitä, miten tanssijoiden yleisösuhde rakentuu julkisissa esitysympäristöissä.  
 
Verkosto kehittää työvälineitä tanssiesitysten valmistamiseksi julkisiin tiloihin. Hankkeessa syntyvää tietoa on tarkoitus jakaa pitkin projektin kulkua ja sen lopputuloksena syntyy avoin digitaalinen työpakki julkisten tilojen esityksien valmistamiseen  

Hankkeen ytimessä on keväällä 2023 toteutuva viiden taiteilijan 40-päiväinen junamatka läpi Euroopan. Matkan aikana pysähdytään välietappiresidensseihin ja esiinnytään juna-asemien lähistöllä. Ryhmä käynnistää matkansa Tampereelta ja kiertää Vaasan, Uumajan, Malmön, Nürnbergin, Chemnitzin ja Mariborin kautta Ljubljanaan. 

Hankkeen koreografinen mentori on Anthony Missen (Company Chameleon, Manchester, UK). Suomesta Tanssiteatteri MD on valinnut kuusihenkiseen ydintiimiin tamperelaiset tanssitaiteilijat Laura Chambersin ja Patrik Riipisen.  
 
Projekti oli mukana jo Tampere26-kulttuuripääkaupunkihaussa työnimellä Dance@Station. 

Linkki Rail2Dance -esittelyyn Chemnitzin teatterin baletin sivuilla
Linkki Rail2Dance -esittelyyn Plesni Teater Ljubljanan sivuilla

Kuva: Antony Missen