Hanke

Operaatio Pirkanmaa – kultuuripääkaupunkihaun jatkohanke

Tampere haki yhdessä 19 pirkanmaalaisen kumppanikunnan kanssa Euroopan kulttuuripääkaupunkinimitystä vuodelle 2026. Kisaan osallistuivat myös Saimaa-ilmiö sekä Oulu 2026 -hanke. Kesäkuussa 2021 Euroopan Unionin nimittämä kansainvälinen raati valitsi Oulun seuraavaksi suomalaiseksi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Vaikka voitto meni Ouluun, Pirkanmaa lähtee yhdessä hyödyntämään haun aikana tehtyä työtä alueen asukkaiden ja elämystalouden toimijoiden hyväksi.

Operaatio Pirkanmaa toteuttaa kulttuuripääkaupunkihaun tavoitteita vuosina 2022–2024

Kulttuuripääkaupunkihankkeen tavoitteita toteuttava kolmevuotinen projekti on nimeltään Operaatio Pirkanmaa. Hanke käynnistyy vuoden 2022 alussa.

Suunniteltu hankebudjetti kolmelle vuodelle on yhteensä 2,6 miljoonaa euroa. Tampereen kaupungin osuus rahoituksesta on 1,9 miljoonaa euroa ja kuntakumppanit rahoittavat Operaatio Pirkanmaata yhteensä noin 0,7 miljoonalla eurolla.

Pirkanmaan yhteiset tavoitteet

Tavoitteena on kehittää pirkanmaalaista kulttuuritoimijoiden yhteistyöverkostoa ja toimintamalleja, ja siten edistää luovien alojen ekosysteemiä alueella. Hankehausta kumpuavien arvojen mukaan Operaatio Pirkanmaa toimii yhä yhdenvertaisemman, saavutettavamman ja kestävämmän toimintaympäristön edistämiseksi.

Kuntien yhteisellä rahoituksella toteutetaan osa hakuvaiheessa tehdyistä projektisuunnitelmista ja kehitetään luovien alojen osaamista, verkostoja ja osaamispohjaa työllisyyden edistämiseksi. EU-hankeosaamisen ja kulttuurikentän kansainvälistymisen vahvistaminen alueella on myös yksi Operaatio Pirkanmaan tavoitteista.

Osiansa suurempi hanke

Operaatio Pirkanmaan aluetaloudelliset vaikutukset tulevat olemaan 2,6 miljoonan euron hankebudjettia suuremmat, sillä hanke toimii projektien rahoituksen mahdollistajana ja projektirahoitusta toteutettaville hankkeille haetaan myös muista rahoituslähteistä.

Useat Tampere26-haussa mukana olleet hankkeet ovat onnistuneet saamaan rahoitusta, ja alueellisesti merkittävien ja jo etenevien hankkeiden piirissä tehdään viestintäyhteistyötä.

Kulttuuripääkaupunkihaun kuntakumppanit

Tampereen lisäksi Operaatio Pirkanmaassa on  mukana 19 pirkanmaalaista kuntaa: Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Kuntien esittelyt löydät alasivulta Kunnat – Operaatio Pirkanmaa.