Pirkkalaiskirjailjat ry.: ELÄVÄT JA KUOLLEET KIRJAILIJAT KOHTAAVAT – pirkanmaalaisen kirjallisuuden juhlavuosi

Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat -hanke tekee näkyväksi pirkanmaalaisen kirjallisuuden menestyksekästä historiaa ja antaa samalla äänen nykytekijöille. Pirkkalaiskirjailijat ry tuottaa tapahtumakokonaisuuden yhdistyksen 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat -klubisarja juhlistaa Suomen vanhimman maakunnallisen kirjailijayhdistyksen 80-vuotista taivalta

Pirkkalaiskirjailijat ry täyttää vuonna 2023 kahdeksankymmentä vuotta. Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat -klubisarja juhlistaa vireän yhdistyksen vaiheita. 

Kymmenen kirjallisuusiltaa käsittävä kokonaisuus esittelee rinnakkain historiaa ja uutta kirjallisuutta eri teemoin sekä eri lajeista ja suuntauksista. Tapahtumakokonaisuus tekee näkyväksi pirkanmaalaisen kirjallisuuden menestyksekästä historiaa ja antaa samalla äänen nykytekijöille

Klubisarja käynnistyy Tampereen Kirjafestareilla sunnuntaina 4.12.2022 Muuttuva Tampere kirjailijoiden silmin-kokonaisuudella. Tilaisuudessa Pirkkalaiskirjailijoiden jäsenet Kari Aronpuro, Päivi Alasalmi ja Johanna Sinisalo keskustelevat Kirsti Kurosen johdolla ja kertovat omasta suhteestaan kaupunkiin ja sen kirjalliseen historiaan.

Varsinaisen juhlavuoden 2023 aikana järjestetään yhdeksän kirjallisuusiltaa, joiden aiheet vaihtelevat työväenkirjallisuudesta modernismiin ja lastenkirjallisuuteen. 

Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat -klubisarjan tulevat teemaillat: 

La 28.1. Väinö Linna -klubi
Kulttuuritalo Laikun Musiikkisali, klo 12-14

To 16.3. Eeva-Liisa Mannerin lyhytproosa ja modernistisen novellitaiteen
perintö

Kulttuuritalo Laikun Musiikkisali, klo 18-20

Ke 26.4. Vierauden kohtaaminen Kukunorista uuskummaan
Kulttuuritalo Laikun Musiikkisali, klo 18-20

Ke 21.6. Kirjallisuus performanssina. Sanataide rikkoo rajoja
Pekilo, Mänttä-Vilppula, klo 18-20

25.08.2023 Väinö Kirstinä ja kokeilijat
Kulttuuritalo Laikun Musiikkisali, Tampere, klo 18-20

02.09.2023 Kalle Päätalo ja Päätalon perilliset
Työväenkirjallisuuspäivä, Werstas klo 16.15-17

13.10.2023 Mirkka Rekola ja modernistinen runous
Kulttuuritalo Laikun Musiikkisali, Tampere, klo 14-16

07.11.2023 Pirkanmaalainen Lasten ja nuorten kirjallisuus eilen ja tänään
Ylöjärven kirjasto Leija klo 18-20

13.12.2023 Kirjallisuus nyt!
Ikaalisten kaupungin kirjasto, klo 18-20


Teemat:

tammikuu – Väinö Linna -klubi; maaliskuu – Eeva-Liisa Mannerin lyhytproosa ja modernistisen novellitaiteen perintö; huhtikuu – Vierauden kohtaaminen Kukunorista uuskummaan; kesäkuu – Kirjallisuus performanssina. Sanataide rikkoo rajoja; elokuu – Kokeilijat. Väinö Kirstinä ja kumppanit; syyskuu – Työväenkirjallisuus ja Päätalon perilliset; lokakuu – Mirkka Rekola ja modernistinen runous; marraskuu – Pirkanmaalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus eilen ja tänään; joulukuu – Katseet tulevaan. Kirjallisuus nyt.

Pirkkalaiskirjailijat – Pirkanmaalaisen kirjallisuuden tietopankki: äänitearkisto, videoita, kuvia