Pirkanmaan elokuvakeskus & Tampereen elokuvajuhlat: 52 IKKUNAA EUROOPPAAN – elokuvia läpi vuoden 2023

Haettuun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen 2026 suunniteltiin elokuvaesitystä vuoden jokaiselle päivälle. Jatkohanke Operaatio Pirkanmaahan suunnitelmat skaalattiin viikkotasolle: vuonna 2023 alueella tullaan näkemään vähintään yksi temaattisesti valittu eurooppalainen elokuva tai elokuvasarja viikossa - vuoden aikana vähintään siis 52 eurooppalaista elokuvaa.

Tampereella valittuja elokuvia nähdään pääsääntöisesti viikoittain. Noin joka toinen viikko elokuvia esitetään vaihtelevasti myös muilla Operaatio Pirkanmaan paikkakunnilla. Elokuvien esityspaikkana toimii Tampereella useimmiten elokuvateatteri Niagara ja alueella kiertävän elokuvateatteri Filmipyörän pirkanmaalaiset esityspaikat. Joitain elokuvia voidaan nähdä kuitenkin yllättävissäkin paikoissa, esimerkiksi ulkoilmaesityksinä loppukesästä.  
 
Esityssarjan kuratoinnista vastaavat yhdessä Pirkanmaan elokuvakeskus ja Tampereen elokuvajuhlat. Valittavat elokuvat ovat sellaisia, joita ei ilman tätä projektia nähtäisi elokuvateattereiden ohjelmistossa.  

Elokuvat voivat olla pitkiä tai yksi esityskerta voi koostua lyhytelokuvasarjasta, joka käsittelee jotain Euroopan aluetta tai tiettyä teemaa. Temaattisissa sarjoissa voi olla mukana myös elokuvia muualta maailmasta. Luvassa on myös elokuvien ja teemakokonaisuuksien esittelyjä, sekä mahdollisesti myös ohjaajavierailuja.  
 
Elokuvatarjontaa julkaistaan pitkin vuotta jaksoissa, jotta myös vuoden kierron aikana voidaan reagoida yleisön toiveisiin tai vaikkapa muuten ajankohtaisiin teemoihin. Elokuvaesitykset maksavat noin puolet normaalista elokuvien pääsymaksusta, ja joissakin tapauksissa esitykset saattavat olla myös maksuttomia.  

Ohjelmisto lisätään julkaisun jälkeen Art House Cinema Niagaran kotisivuille. Avaa 52 ikkunaa Eurooppaan ohjelmisto tästä.