Työväen Musiikkitapahtuma, Valkeakoski: TANSSIN HURMAA – tanssilavakulttuurin perintö

Iloinen tyttö tanssin pyörteissä

Tanssin hurmaa -hanke pyrkii saamaan eri-ikäiset ihmiset kiinnostumaan tanssikulttuurista – ja luomaan sille jatkumoa aktivoimalla niin koululaisia kuin ikäihmisiä.

Suomalainen lavatanssikulttuuri on ainutlaatuinen maailmassa, ja Pirkanmaallakin on yhä useita toiminnassa olevia tanssilavoja. Valkeakosken Kirjaslammen tanssilavaa ylläpitää Työväen Musiikkitapahtuma, joka on Tanssin hurmaa -hankkeen tuottaja.

Hankkeen ensimmäinen vaihe on suunniteltu kouluikäisille lapsille ja toinen ikäihmisille. Siitä tehtiin kaksipäiväinen, Operaatio Pirkanmaan tukema pilotti syksyllä 2021, jolloin päästiin testaamaan suunnitelmaa käytännössä.

Pilotin kahteen tanssipäivään osallistui tanssiorkesteri, joka esitti perinteistä tanssimusiikkia sekä sovitti etukäteen oppilaiden valitsemat suosikkikappaleet tanssittavaksi potpuriksi. Tanssinopettaja Anna Oja oli paikalla opettamassa tanssiaskeleita ja tanssimisen etikettisääntöjä.  Lapset pääsivät kokeilemaan erilaisia tansseja. Tanssilavapäivä huipentui yhteiseen makkaranpaistohetkeen.

Vuonna 2022–2023 hanke jatkuu Valkeakoskella, mutta laajenee myös lähiseutujen tanssilavoille Pälkäneelle, Akaaseen ja Urjalaan. Hanke on saanut Pirkan Helmen Leader-rahoituskiintiöstä yhteensä 66 000 euron rahoituksen.

Hankkeen toinen vaihe toteutetaan vuonna 2023. Ikäihmiset, jotka asuvat palvelutaloissa osallistuvat nostalgiseen tanssipäivään. Ikäihmisten tanssipäivät voidaan toteuttaa yhteistyössä paikallisten vanhusneuvostojen kanssa. Ikäihmiset pääsevät tanssilavalle muistelemaan omia tanssiaikojaan sekä kokeilemaan tanssimista pitkästä aikaan, ja tanssiorkesteri soittaa tuttuja kappaleita. Tilaisuudessa on myös yhteislaulua ja tanssiopettajat esiintyvät vintage-vaatteisiin pukeutuneina. Osallistujat pääsevät kertomaan muistojaan – ja lopuksi grillataan tietenkin kaikille makkarat.

Toiminnan järjestäjä Työväen Musiikkitapahtuma ry. viettää 50-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2022.