Ensimmäiset Välitilojen kulttuuritoimijat on valittu

Taidetta välitilan seinältä

Kehitysyhteisö TEHDAS 108, taidevaatemerkki Pispala Clothing sekä kiinnostava joukko kuva- ja esitystaiteilijoita ottaa haltuunsa Tampereen kaupungin Välitilat puoleksi vuodeksi


Kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke Operaatio Pirkanmaa käynnisti maaliskuussa haun kolmen Tampereen kaupungin omistaman ja ratikkareitin varrella sijaitsevan tilan luovuttamisesta väliaikaisesti kulttuurikäyttöön.

Haku herätti runsaasti kiinnostusta ja avautuneisiin Välitiloihin hakemuksen lähetti 65 kulttuurialan toimijaa. Valinnassa painotettiin erityisesti aika- ja paikkasidonnaisen konseptin sopivuutta haettuun tilaan, sekä toiminnan monipuolisuutta ja uudenlaista työskentelymallia.

Valitut toimijat voivat pitää Välitiloja hallussaan maksutta puoli vuotta. Syksyllä järjestetään seuraava haku, johon kartoitetaan parhaillaan uusia paikkoja Tampereen kaupungin kiinteistöistä ja tilahallinnasta vastaavan yksikön kanssa.


Kauppahallissa avataan elävän kulttuurin 108 KIOSKI

Kauppahallin liiketilassa Välitila-toimintaa järjestää TEHDAS 108, joka on toiminut Pirkanmaalla jo 10 vuotta edistäen kulttuurihyvinvointia ja alueellista kulttuuritoimintaa.

108 KIOSKI on musiikin ja taiteen pop up -kohtaamispaikka, johon kollektiivi tuottaa tapahtumia ja tempauksia laajalla skaalalla. Kioskin avajaisia vietetään 1.6. klo 10 alkaen.

Toimija ottaa vastaan myös uusia ohjelmaideoita verkkosivuillaan. 

Sijainti: Kauppahalli, Hämeenkatu 19, liiketila 143–145
Linkki: www.tehdas108.fi/kioski


Pyynikin uimahallin liiketilassa tapahtumia järjestää Pispala Clothing

Upstairs Downstairs Pispala on uudenlainen liike-, kulttuuri- ja taide-elämystila Pyynikin uimahallilla. Tila toimii viikolla paikallisen Pispala Clothing – taidevaatemerkin suunnittelu- ja näyttelytilana. Viikonloppuisin tila muuntuu eläväksi liike- ja tapahtumatilaksi, ja on avoin kaikille. Avajaisia vietetään perjantaina 3. kesäkuuta.

Alakerran galleriassa esitellään paikallisten taiteilijoiden teoksia ja yläkerrassa järjestetään erilaisia teemailtoja taidevaatteiden ympäröimänä. Ohjelma sisältää mm. taidelyhytelokuvailtoja, työpajoja ja intiimejä keikkoja.

Sijainti: Pyynikin uimahalli, Pirkankatu 10, liiketila no 5
Linkki: UPSTAIRS DOWNSTAIRS | Facebook-event

Kalevan halli otetaan kuvataidepainotteiseen työtilakäyttöön

Työtilojen tarve näkyi myös hakemuksissa, joten tiloista suurin, Kalevan hallitila toimistoineen jaettiin kuvataiteilijoiden työtilakäyttöön. Hallin toimintaan pääsee tutustumaan avoimien ovien päivinä.    

Työpari Marja Hautamäki ja Tiina Alazawi nimesi oman työtilansa Taidekorjaamo Välitilaksi, jossa tarkoitus on toteuttaa paitsi taiteilijoiden omaa työskentelyä, myös taidetyöpajatoimintaa esimerkiksi Kaupin vastaanottokeskuksen asukkaiden kanssa.

Luovuuden tutkimusmatkailijat Jenni Eskola ja Jenni Valorinta järjestävät tilassa avoimia ovia ja kaikenikäisille sopivia työpajoja, joissa herätellään luovuuden virtaa rennolla meiningillä: ytimessä ei ole taiteen tekniikka, vaan leikki ja spontaani itseilmaisu. Eskola luotaa maalauksissaan hetkellisyyttä hyödyntämällä valoon herkästi reagoivien kasvivärejä. Valorinta on töissään haltioitunut hartsista, jonka kolmiulotteisuutta hän tutkii.

Kuvataiteilija Anna Värri on viime vuosina keskittynyt figuratiiviseen öljymaalaukseen, jossa vahvaan rooliin nousevat kirkkaat värit ja kontrastit, sekä öiset maisemat. Hän työskentelee hallilla uuden yökerhokulttuuria käsittelevän teossarjan parissa.

Työryhmä Halinen & Rajaniemi on vuonna 2019 perustettu yhteistyöprojekti. Tanssi- ja esitystaiteilijat Lotta Halinen ja Niina Rajaniemi muodostavat duon, joka työskentelee liikkeellisten ja tilalähtöisten teosten parissa, perinteisten teatteritilojen ulkopuolella. Työskentelytapa tuottaa vahvasti visuaalisia teoksia, joissa tärkeällä sijalla ovat myös lavastus ja puvustus. Duo tuottaa Välitila-toiminnan pohjalta esityksiä syyskuussa 2022. 

Sijainti: Sarvijaakonkatu 28

Välitilamallin tausta ja tulevaisuus

Sirkusohjaaja ja taiteen moniottelija Meri-Maija Näykki ehdotti Tampere26-kulttuuripääkaupunkihakuun välitilamallin kehittämistä. Hän pilotoi jatkohanke Operaatio Pirkanmaan tuella toimintatapaa syksyllä ja toteutti Täsmäteatterin kanssa linja-autoaseman tyhjään liiketilaan immersiivisen NARTTU LIVE (työnimi) -monitoimiareenan ja pop up -näyttelyn tammikuussa 2022.

Pilotoinnin pohjalta maaliskuussa kulttuuritoimijoille avattiin haettavaksi kolme Tampereen kaupungin tyhjää liiketilaa puoleksi vuodeksi. Malli on herättänyt kiinnostusta laajasti paitsi muissa Pirkanmaan kunnissa, myös valtakunnallisesti.

Lue lisää pilotoinnista tästä linkistä.