Nouse, laulu! -laulujuhla Mänttä-Vilppulan Taidekaupungissa kesäkuussa

Nouse laulu! Taidekaupungin laulujuhla kokoaa satoja laulajia yhteen kolmipäiväiseen festivaaliin Mänttä-Vilppulaan kesäkuussa.

Taidekaupungin laulujuhlaa vietetään vihdoin 16.-18.6.2023. Kolmepäiväiseen festivaaliin kuuluu useita isoja ja pieniä konsertteja ja siihen kokoontuu yhteensä noin 350 laulajaa Suomesta ja Virosta. Viikonlopun avaa perjantaina virolainen Haaslava meeskoor konsertissaan Serlachius-museo Göstan Kivijärvi-salissa. Lauantain suuri huipennus on usean sadan laulajan suurkonsertti Mäntän Myllyrannan suuliin rakennetussa konserttitilassa. Sunnuntaina päivällä on luvassa kuorojen pop-up-esiintymisiä eri puolilla Mänttä-Vilppulaa.

”Yhteisen kuorotapahtuman toteuttamisen idea syntyi jo viisi vuotta sitten maakunnallisen kulttuuripääkaupunkihaun yhteydessä paikallisten kuorojen kanssa. Nyt tapahtuma on osa maakunnallista Operaatio Pirkanmaa -kulttuuriohjelmaa. On todella hienoa, että pitkien poikkeusvuosien ja peruuntumisten jälkeen päästään vihdoin kokoontumaan yhteen ja nauttimaan kuorolaulujuhlasta suurella joukolla”, iloitsee kulttuuripäällikkö Antti Korkka.

Virosta vieraileva Haaslava meeskoor viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan ja on yksi Viron vanhimmista edelleen toimivista mieskuoroista. Aktiivisen konsertti- ja vierailutoiminnan lisäksi kuoro on osallistunut kaikkiin valtakunnallisiin ja paikallisiin laulujuhliin Virossa. Kuoron monipuoliseen ohjelmistoon kuuluu sata kuoroteosta. Kuoroa johtaa Kalev Lindal, jolla on kymmenien vuosien kokemus lukuisien eri kuorojen johtajana.

Lauantain konsertissa kuullaan puolestaan mies-, nais- ja sekakuorojen omien ohjelmisto-osuuksien lisäksi kaikkien konserttiin osallistuvien suurkuoro sykähdyttävässä yhteisesityksessä. Koko laulujuhlatapahtuman taiteellisena johtajana toimii Erlend Jantsikene, joka on koonnut suurkonserttiin laajan ja monipuolisen ohjelmiston. Siihen kuuluu niin perinteistä kuin uudempaakin kuoromusiikkia. Taidekaupungissa vaikuttavalla Jantsikenella on vuosikymmenten kokemus kuoronjohtamisesta Suomessa ja Virossa.

”Tapahtumaviikonlopun päätteeksi, sunnuntaina päivällä, Mänttä-Vilppulan paikalliset kuorot vierailevat mm. kaupungin hoivayksiköissä, Vilppulan rautatieasemalla ja Serlachius-museo Gustafin pihassa tarjoamassa Taidekaupungin kesässä liikkuville asukkaille ja matkailijoille hyväntuulisia maistiaisia omasta ohjelmistostaan. Tällä kierroksella halutaan lisätä kulttuurin saavutettavuutta ja tuoda kuoromusiikki keskelle kuulijoita matalalla kynnyksellä”, kertoo kaupungin kulttuuripalvelujen ja Operaatio Pirkanmaan tuottaja Sipriina Ritaranta.

Taidekaupungin laulujuhlan tuottaa Mänttä-Vilppulan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut. Yhteistyökumppaneina toimivat Operaatio Pirkanmaa, Sulasol ja Sulasol Pirkanmaan piiri, Serlachius-museot sekä suuri joukko paikallisia kuoroja, yhdistyksiä ja yrityksiä.

Tutustu tarkemmin ohjelmaan Mänttä-Vilppulan sivuilla.