Monipuolinen Kulttuuritempausten marraskuu 

Marraskuussa Operaatio Pirkanmaan Kulttuuritempauksissa nautitaan monipuolisesta ohjelmasarjasta. Tarjolla on teatteria, runotapahtumia sekä taidenäyttelyitä. Lisäksi askarrellaan joulunajan koristeita, kokeillaan sellonsoittoa, tehdään moottorisahaveistos ja paljon muuta.

Operaatio Pirkanmaan Kulttuuritempaukset ovat elo-joulukuun aikana toteutettavia kaikille avoimia ja pääsymaksuttomia kulttuuritapahtumia. Tempausten aikataulut ja tarkemmat sisällöt löytyvät Operaatio Pirkanmaan tapahtumakalenterista:

Tapahtumat – Operaatio Pirkanmaa 

Runobändi Parsitut miehet tuo 3. marraskuuta Runopäivä Multisillassa – Lavarunoutta lähiössä -tempauksessaan lavarunoutta Multisiltaan yhdessä kirjoittajayhdistys Virtapiirin kanssa. Tapahtuma jalkautuu eri ympäristöihin kolmen erityyppisen runotapahtuman muodossa. 

Kulttuuritalo Laikussa lähdetään jännittävälle matkalle 10. marraskuuta, kun Rouva Satakieli Tampereen konservatorion nuorten huilistien säestämänä lähtee etsimään kadonnutta ääntänsä. 

Sanataidenäyttely Sanojen saaret tarjoaa viikonloppuna 11.–13. marraskuuta Työväenmuseo Werstaalla alakouluikäisille sekä perheen kanssa myös nuoremmille sanataidenäyttelyn, joka kannustaa kokeilemaan, tarinoimaan ja käyttämään omaa mielikuvitusta. Näyttelyssä saa koskea esineisiin, ja siellä saa myös lukea, kirjoittaa, kertoa ja esittää. 

Cape Mosaic – duetto kahdelle tanssijalle on fyysinen ja intensiivinen nykytanssiteos kahdelle tanssijalle. Tämä teos nähdään 12. marraskuuta Taidemuseo Göstan Kivijärvi-salissa Mänttä-Vilppulassa. 

Tampereen pääkirjasto Metson harrastetila Soundissa vietetään lauantaina 12. marraskuuta Soundin pop-up-päivää tutustuen tilan laitteisiin sekä musiikin ja lyriikoiden tekoon. Päivän aikana valmistuu myös yhteinen biisi. 

Eero Kumannon robottiaiheisessa Osallistavassa taidenäyttelyssä Sastamalan pääkirjastolla 12. marraskuuta Eero piirtää päivän aikana robottiaiheisia kuvia, ja kävijät voivat myös osallistua tapahtumaan piirtämällä omia tulkintojaan robottiaiheesta. 

Pop-up-diskoinstallaatio on aikakupla, jossa soi itse keksitty ajaton ja jazzahtava discofunk, eikä kenelläkään ole kiire minnekään. Ville Rauhalan säveltämä ja sanoittama, laulun ja sähköbasson voimaan nojaava funk maailma upottaa tanssin sykkeeseen, jossa myös yleisöllä on lupa osallistua. Esitykset on nähtävissä 12. marraskuuta Nekalan kierrätyskeskuksessa ja 13. marraskuuta Lielahden kierrätyskeskuksessa. 

Koilliskeskuksen kirjastossa askarrellaan 16. marraskuuta kierrätysmateriaaleista, kuten vanhoista kirjoista, erilaisia joulunajan koristeita ja pieniä lahjoja. Kierrätyslahjoja joulumielellä työpajojen vetäjänä toimii käsityökirjailija ja artesaani Heidi Kormano. 

Tragedian Kääntöpiiri -esitys 17. marraskuuta Sisko ja sen Veli –ravintolassa tarjoaa tiheätunnelmaisen tositapahtumiin perustuvan esityksellisen monologin petoksesta ja elämän täydellisestä romahtamisesta. Esitys on myös kertomus periksiantamattomuudesta ja toivosta toivottomuuden keskellä, kohti uutta parempaa elämää. 

Lastenmusiikkipäivän juhlakonsertti 2022 Tullikamarin aukiolla sunnuntaina 20. marraskuuta julistaa iloa ja ystävyyttä lasten oikeuksien päivänä ja toimii Lastenmusiikki ry:n valtakunnallisen Lastenmusiikkipäivän pääkonserttina. Kaikkien aikojen lastenkonsertissa esiintyjinä ovat Herra Heinämäen Lato-orkesteri, Satu Sopanen, Eläimellistä-orkesteri, Höpinätötterö, Sorin sirkuksen sekä Pirkanmaan musiikkiopiston oppilaita. Tilaisuuteen on pääsee vain lipulla, joita voi noutaa ilmaiseksi la 15.10. alkaen lastenkulttuurikeskus Rullasta ja Kulttuuritalo Laikusta aukioloaikoina. Lippuja on saatavilla rajoitettu määrä.

Fire Ladyn sirkustyöpajat ja tulishowt jatkuvat marraskuussa. Upeita tulishow esityksiä on nähtävissä 25.–26. marraskuuta joulunavauksissa Urjalan ja Viialan toreilla sekä Toijan Yhteiskoululla. Sirkustyöpajoissa pääsee myös itse kokeilemaan sirkusvälineitä Fire Lady Tintti Mikkosen ohjauksessa. 

Kalevan Prisman kauppakeskuksessa on 26. marraskuuta loistava tilaisuus päästä kokeilemaan sellonsoittoa ja saada minisellotunteja. Selloa kaikille Kalevan Prismassa tapahtumassa nähdään myös sellojen minikonsertti aina tasatunnein. 

Visuvedellä Ruovedellä järjestetään syksyn pimeimpään aikaan 27. Marraskuuta Pimeänkarkoitusjuhlat teemalla valo ja sisäinen lämpö. Visuvesi muuntuu juhlien aikaan pimeästä, syksyisestä kylästä värikkääksi, lämpöä ja valoa hehkuvaksi tapahtuma-areenaksi, joka tarjoaa tekemistä, näkemistä, syömistä ja juomista vierailijoille ja paikallisille asukkaille. 

Sastamalan Kulttuuritalolla, Jaatsin näyttelytilassa on 28. marraskuuta – 18. joulukuuta välisenä aikana esillä Kokoa muoto – toimijalähtöinen työpajanäyttely. Näyttelyn keskiössä on puusta valmistetuista muotopalikoista rakentuva Elävä Veistos –palikasto. Yleisö voi muokata näyttelyrakennetta oman näkemyksensä mukaisesti. 

Runollinen äänimatka Pääkirjasto Metsossa 30. marraskuuta yhdistää akustisia ja elektronisia ääniä, valotaidetta ja runoutta. Suhina Kollektiivin esittämä äänimatka vie kuulijansa Metson aulassa tunnelmalliselle matkalle mielen tuolle puolen. 

Kaupunkipuu taideteoksena –veistotapahtumassa toteutetaan yhteisöllinen taideteos moottorisahalla veistämällä kolmen päivän aikana 30. marraskuuta – 2. joulukuuta. Puuveistos suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä. Tapahtuma on hieno mahdollisuus päästä veistämään taidetta kaupunkipuistoon ja oppia käyttämään samalla moottorisahaa. 

Lisäksi Kulttuuritempauksia järjestetään marraskuun aikana myös palvelutaloissa, päiväkodeissa ja kouluissa. 

Kulttuuritempauksilla halutaan mahdollistaa kulttuurin ammattilaisten teosten toteutuksia erilaisissa ympäristöissä ja lisätä pirkanmaalaisten mahdollisuuksia kohdata kulttuuria matalalla kynnyksellä arjessa, yllättävissäkin paikoissa. Kulttuuritempauksia toteutetaan elo-joulukuun välisenä aikana yli 70 ympäri Pirkanmaata.  
  
Tempausten aikataulut ja tarkemmat sisällöt päivittyvät matkan varrella Operaatio Pirkanmaan tapahtumakalenteriin osoitteessa Tapahtumat – Operaatio Pirkanmaa.