Vapriikki avasi Tampere 1918 sisällissotamuseo -sivuston

Vapriikin suosittu Tampere 1918 -näyttely sulkeutui syyskuun alussa 2023. Jo 15 vuotta esillä olleiden harvinaisten museoesineiden piti päästä huoltotauolle, ja myös näyttelytila on menossa remonttiin. Vapriikki ei silti hylkää Tampereelle tärkeää aihetta. Uusi Tampere 1918 sisällissotamuseo -sivusto tarjoaa nyt tietoa sisällissodan tapahtumista Tampereella 3D-mallinnettujen virtuaalielämysten ja pelillisyyden sekä artikkeleiden, kuvien ja videoiden välityksellä.

Tampere 1918 sisällissotamuseo -sivusto täydentyy jatkuvasti. Sivusto on rakennettu Unreal Engine -pelimoottorilla ja mahdollistaa siten tulevaisuudessa erilaisten immersiivisten elämysten rakentamisen sisällissodan aikaisen Tampereen ympärille.

Yhteistyössä virtuaalistudio ZOANin kanssa toteutetut, suomeksi ja englanniksi julkaistavat sisällöt on suunnattu kaikille sisällissotien historiasta kiinnostuneille. Ne palvelevat sekä aiheesta tietoa etsiviä koululaisia että Tampereen vuoden 1918 tapahtumia syvemmin tutkivia tai harrastavia, innovatiivisista museosisällöistä kiinnostuneita verkkokävijöitä. Myös Vapriikin nykyinen näyttely on tarkasteltavissa digitaalisena, tarkasti 360°-kuvattuna versiona. Sivuston käyttö on maksutonta. Sivustoa on rahoittanut Operaatio Pirkanmaa.

Vuoden 1918 tapahtumat edelleen merkityksellisiä

Suomen sisällissota oli osa Eurooppaa 1900-luvun alussa koetellutta konfliktien sarjaa. Sen taustalla oli sisäisiä syitä, mutta myös Venäjän vallankumous, ensimmäinen maailmansota ja Saksan valtapyrkimykset. Tampere teollisuuskaupunkina oli punaisten tärkein tukikohta, jonka ympärille valkoisten saartorengas maaliskuussa 1918 kiristyi. Tampereella käytiin maalis–huhtikuussa sodan ratkaisevimmat taistelut. Niihin osallistui noin 16 000 valkoista ja 14 000 punaista sotilasta. Tampereen taistelu on edelleen suurin Pohjoismaissa käyty kaupunkitaistelu.

Sota jätti syvät arvet suomalaiseen yhteiskuntaan, ja sodan muisto on etenkin Tampereella edelleen vahva. Vapriikin Tampere 1918 -näyttely on kertonut sodasta Tampereen näkökulmasta, puolueettomasti ja asiantuntevasti. Näyttelyssä puheenvuoro on annettu niin punaisille, valkoisille kuin lukuisille puolueettomille sivustakatsojillekin. Verkkosivusto jatkaa näillä periaatteilla, mutta tulee jatkossa laajentamaan näkökulmia vielä aiempaa enemmän kokemushistoriaan, sodasta selviytymiseen ja jälleenrakentamisen aikaan 1920-luvulla.