Purkutalo nielaisi sisäänsä valtavan taidekokonaisuuden Tampereen keskustassa – Muutos.art tarjoaa tilataidetta ja tapahtumia kolmessa kerroksessa kesän ajan

Purettavaan Muutos.art-taidetaloon rakennettu paikkasidonnainen NORNAT-kollektiivin teos "Metsän kulku", jossa erilaisia materiaaleja ja valaistusta hyödyntämällä on rakennettu koivurungon ympäröimä metsämaisema.

Taide elävöittää Ratinanrannan muuttuvaa aluetta elokuun loppuun asti. Ovet Muutos.art-taidetalon jättimäiseen näyttelyyn ja kulttuuritilaan avautuvat yleisölle perjantaina 14. kesäkuuta. Taidetalon toteutuksen mahdollistaa Tampereen kaupunki ja sen hallinnoima alueellinen kulttuurin kehittämishanke Operaatio Pirkanmaa.

Tampereen Ratinanrannassa purettavaksi määrätty toimistorakennus on kevään mittaan muuntautunut elämykselliseksi taidetaloksi, jossa kuvataiteen eri lajit yhdistyvät vangitsevaksi kokonaisuudeksi rakennuksen 3 800 neliömetrin tiloissa. Elokuun loppuun asti avoin Muutos.art-taidetalo sijaitsee Tampereen stadionin kupeessa osoitteessa Voimakatu 11.

– Talon tiloihin on rakentunut laaja kokonaisuus monipuolista taidetta ja esillä on keskenään hyvinkin erilaisia teoksia. Toisen ja kolmannen kerroksen ryhmänäyttelyn tilalliset teokset hyödyntävät ja haastavat entisen toimistotalon puitteita kiinnostavalla tavalla. Ensimmäisen kerroksen gallerioissa nähdään vaihtuvia näyttelyitä muun muassa taiteilijaseuroilta ja taideyhdistyksiltä, kertoo hankkeen taidekoordinaattori Yiorgos Slunga Upeartilta.

Muutos.art esittele lähes viidenkymmenen taiteilijan, taiteilijaparin ja työryhmän teoksia rakennuksen toiseen ja kolmanteen kerrokseen levittäytyvässä ryhmänäyttelyssä. Näyttely käsittelee ihmisen ja ympäristön välistä suhdetta ajassa, jossa nollapäästöjen maailmaan on vielä matkaa, mutta kiire on kova. Ajankohtaista teemaa on lähestytty kierrätyksen ja materiaalien uusiokäytön keinoin fokuksessa kestävän kehityksen ajatus planeetan rajoista ja luonnon kestokyvystä.

Vaikka kukin taiteilija on käsitellyt teemaa omista lähtökohdistaan, käyvät teokset vuoropuhelua myös keskenään ja purettavan rakennuksen kanssa. 1990-luvulla valmistuneen rakennuksen lyhyeksi jäänyt elinkaari herättää tunteita ja kysymyksiä niin ilmaston näkökulmasta kuin kaupunkitilan muutokseen liittyen.

Taide ei pitäydy ainoastaan talon seinien sisäpuolella, vaan levittäytyy kesän aikana myös rakennuksen julkisivuihin.

Maksuttomia gallerianäyttelyitä, työpajoja ja tapahtumia läpi kesän

Toisen ja kolmannen kerroksen maksullisen näyttelytilan lisäksi talon ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee kaikille avoin ja pääsymaksuton kulttuuritila, jossa järjestetään vaihtuvia gallerianäyttelyitä ja tapahtumia pitkin kesää.

Aulagallerian ensimmäisenä näyttelynä nähdään Tampereen ja Kiovan ystävyyskaupunkien 70-vuotisjuhlavuoden ohjelmaan kuuluva valokuvanäyttely Kiova – Euroopan särkymätön sydän. Näyttely on avoinna 14.6.–7.7.2024.

Kahvilagallerian näyttelykesän avaa Tampereen Taiteilijaseuran näyttely Rakenteet, jossa on esillä Lars Holmströmin, Terhi Hurstin, Jonne Kaukon sekä Saara Sillanpään teoksia. Näyttely on avoinna 14.6.–14.7.2024.Muutos.art-taidetaloVoimakatu 11, 33100 Tampere

Avoinna:  14.6.–31.8.2024, ti–su 12–19, juhannusviikonloppuna 21.–23.6. suljettu 

Liput:  Maksullinen näyttely 2. ja 3. kerroksessa: aikuiset 12 €, lapset (7–17 v.) 8 €  1. kerroksen kulttuuritilaan vapaa pääsy Liput ovelta ja Muutos.art-verkkosivun lippukaupasta 

Tarkemmat tiedot Muutos.art-taidetalon näyttelyistä, taiteilijoista ja talon vaihtuvista tapahtumista osoitteessa www.muutos.art 

Muutos.art on Upeartin kehittämä konsepti, joka tutkii muuttuvien kaupunkitilojen aktivoimista taiteen ja kulttuurin keinoin.

Taidehankkeen toteuttamiseen on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston Kärkihanke-apuraha Pirkanmaan rahaston yleisrahastosta.

Lisätietoja: Upeart  +358 50 468 6521  press@upeart.com

Kuva: NORNAT-kollektiivin teos ”Metsän kulku” Tampereen Muutos.art-taidetalossa. Työryhmän jäsenet: Piia Köyste, Heli Jääskö, Greta Rimpiläinen, Alexey Kovzun, Piia Vainio ja Sylvi Siltavirta.

Teksti: Minttu Taipale
Kuvat: Upeart