Purkutaidetalo Pinni47 avaa ovensa 7. kesäkuuta – Taide elävöittää Tampereen ydinkeskustan kesää ainutkertaisen kulttuuritilan avulla

Tampereen ensimmäinen purkutaidetalo avautuu yleisölle keskiviikkona 7. kesäkuuta Pinninkadulla. Pinni47 on monikerroksinen taidenäyttely ja kulttuuritila, joka elävöittää rautatieaseman viereistä Tullin aluetta kesä- ja heinäkuussa.

Purkutaidetalo Pinni47:ssä on kevään aikana rakennettu ainutlaatuista kulttuuritilaa, jossa taide valtaa purkutalon. Kuvataiteilija Teemu Mäenpään kuratoimassa kokonaisuudessa on esillä 24:n pirkanmaalaisen taiteilijan tai taiteilijaryhmän teosta.

Mäenpään mukaan yleisöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä kokemaan rajoja rikkova ryhmänäyttely, joka on kaukana tavanomaisesta galleriasta.

– Näyttelyn rakentamisen aikana on tapahtunut erittäin kiinnostavia käänteitä ja kokonaisuus on lähtenyt elämään aivan omaa elämäänsä taiteilijavalintojen jälkeen. Tekijät ovat ottaneet paikan haltuunsa ja saaneet erilaiset tilat sekä teokset keskustelemaan keskenään. Lopputulos on taiteilijoiden ainutkertainen ja kollektiivinen tuotos, luonnehtii Mäenpää.

Esillä on muun muassa veistoksia, installaatioita ja seinämaalauksia – sekä tietenkin purkutaiteelle ominaista immersiivistä ja paikkasidonnaista taidetta, joka toteutetaan suoraan tiloihin. Talon Pinninkadun puoleiseen julkisivuun tehdään parhaillaan koko seinän kokoista muraalia, jonka toteuttavat yhteistyössä Eetu-Elmeri ja Octo.

Pinni47 on kesän 2023 aikana myös tapahtumatalo

Rakennuksen kolmanteen ja neljänteen kerrokseen sijoittuvan näyttelytilan lisäksi Pinni47:n toisesta kerroksesta löytyy kaikille avoin pääsymaksuton kulttuuritila, jossa järjestetään paitsi näyttelyitä, myös tapahtumia ja työpajoja. Ensimmäinen tapahtuma Pinni47:n maksuttomassa tilassa on Kuule Sävel! -konsertti, jossa esiintyy perjantaina 16.6. klo 12.30 Petra Poutasen johtama Tampereen Ihankaikkinen Kuninkaallinen Tuomiokuoro.

Nähtävillä on muun muassa Tampereen ammattikorkeakoulun Fine Art -opiskelijoiden ryhmänäyttely Dust Bunnies ja Backlight’23 -valokuvafestivaaliin kuuluva Nykyvaloa / New Rays -ryhmänäyttely. Myrskylintu: Ukrainan sodan immersiivinen tutkimusmatka puolestaan on ukrainalaisten taiteilijoiden installaatio, jota tutkii rauhan haurautta ja konfliktin seurauksia. Pinni47:n sisäpihalle parkkeeraa myös italialaishenkinen ravintolavaunu, jota pitää Tampereen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoiden osuuskunnan perustama Pipa Company.

Lisätiedot näyttelyistä, taiteilijoista ja talon päivittyvistä tapahtumista Pinni47:n verkkosivuilta.


Pinni47

www.pinni47.fi
Pinninkatu 47, Tampere


Avoinna

7.6.–30.7.2023 ke–su klo 12–19
Suljettu juhannusviikonloppuna 23.–25.6.


Liput
Pinni47:n toinen kerros on maksuton. Maksullinen näyttely (3.–4. kerros): Liput 8€ / 5€ lapset  Lippuja voi ostaa ovelta korttimaksulla tai Lippupisteen verkkokaupasta osoitteessa lippu.fi. Lippupisteen verkkokauppa lisää hintaan toimitustavasta riippuen mahdolliset palvelu- ja/tai toimitusmaksut. Kesäpassi 25€: Kesäpassilla pääsy näyttelyihin läpi kesän. Maksullisessa näyttelyssä toteutuvat pop up -tapahtumat sisältyvät kesäpassin hintaan.

Järjestäjä
Pirkanmaan luovat tuottajat ry.

Pääyhteistyökumppanit
Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOAS, sekä Tampereen kaupunki ja sen hallinnoima kulttuurin alueellinen kehittämishanke Operaatio Pirkanmaa. Purkutaidetalo Pinni47 on pilottiprojekti, jossa tutkitaan, kuinka jo purkutuomion saaneita rakennuksia voitaisiin jatkossakin hyödyntää Tampereen elävöittämiseen taiteen keinoin.


Lisätiedot:

Tuottaja Meiju Mertanen
Pirkanmaan luovat tuottajat ry.
tuottaja@pinni47.fi
050 347 6556

Projektipäällikkö Ilona Kyykoski
Operaatio Pirkanmaa
ilona.kyykoski@tampere.fi
040 706 5431

Teksti: Satu Keltanen
Kuvat: Ulla Ruokolainen