Operaatio Pirkanmaan uusi ohjelmistojulkaisu käy vuoropuhelua niin Pirkanmaalla kuin Euroopassa

Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke, Operaatio Pirkanmaa, on tukenut vuoden 2022 aikana yli sataa projektia, joihin kuuluvat eri puolella aluetta syksyllä toteutettavat Kulttuuritempaukset. Kulttuuripääkaupunkihaun pohjalta tehtävän toisen ohjelmistojulkaisun pääpaino on vuosilla 2023–2024, ja siinä suunnataan katse niin paikallisiin tekijöihin kuin eurooppalaisiin kohtaamisiin.

Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäyssota jatkuu yhä. Luovien alojen toimijat voivat toimia niin sananvapauden puolesta kuin sotaa vastaan tukemalla niitä paikallisia ja kansainvälisiä versoja, jotka tavoittelevat muutosta.  

Operaatio Pirkanmaa -hanke tukee vuonna 2023 ensimmäistä kertaa järjestettävää Tampereen kansainvälistä sananvapaustapahtumaa. Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston ja Lännen Media Oy:n päätoimittaja Matti Posion suunnittelema tapahtuma on ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä kansainvälisen oikeuden rikkomukset, ihmisoikeuksien polkeminen, sananvapauden rajoittaminen sekä hybridivaikuttaminen koettelevat rankasti eurooppalaista arvopohjaa. Tapahtumaan kutsutaan paitsi kansainvälisiä ja näkyviä sananvapauden puolustajia, myös poliitikkoja, asiantuntijoita ja mediaa. Sananvapaustapahtuman tarkempi ajankohta julkaistaan syksyn 2022 aikana.

52 ikkunaa Eurooppaan ja tanssitaiteen interrail

Eurooppalaisiin tarinoihin sekä ihmisoikeuksiin liittyviä teemoja – ja paljon muuta on luvassa Pirkanmaan Elokuvakeskuksen ja Tampereen elokuvajuhlien suunnittelemassa, koko vuoden 2023 kestävässä esityssarjassa. 52 ikkunaa Eurooppaan -elokuvasarja koostuu viikoittain Tampereella ja myös muualla Pirkanmaalla esitettävistä eurooppalaisista elokuvista, joita ei muuten nähtäisi elokuvateattereiden ohjelmistoissa. Osaan näytöksistä voi liittyä myös ohjaajaesittelyitä tai muuta oheisohjelmaa.  

Tanssiteatteri MD puolestaan on mukana Luova Eurooppa -rahoitteisessa Rail2Dance-tanssihankkeessa, jossa tutkitaan kaupunkia ja sen julkisia tiloja tanssin esitysympäristöinä. Operaatio Pirkanmaa tukee hankkeen Tampereella toteutuvia osia. Hankkeen ytimessä on viiden tanssitaiteilijan 40-päiväinen junamatka läpi Euroopan. Ryhmä käynnistää matkansa keväällä 2023 Tampereelta ja kiertää Vaasan, Uumajan, Malmön, Nürnbergin, Chemnitzin ja Mariborin kautta Ljubljanaan – esiintyen matkan aikana residenssikaupunkien erilaisissa julkisissa tiloissa.

Pirkanmaalaisia kirjallisuuselämyksiä kaikille

Suomen Lastenkirjainstituutti suuntaa katseensa Tampereen ystävyyskaupunkiin Tarttoon, joka juhlii Euroopan kulttuuripääkaupunkina vuonna 2024. Lastenkirjasilta-hankkeessa sekä Pirkanmaan että Tartumaan kuvittajat ja kirjailijat työpajailevat lastenkirjallisuuden parissa – myös lasten kanssa – vuonna 2023, ja järjestävät vuonna 2024 näyttely- ja seminaariohjelmaa.  

Pirkkalaiskirjailijat ry:n kymmenen illan kirjallisuusklubi Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat tekee vuonna 2023 näkyväksi pirkanmaalaisen kirjallisuuden menestyksekästä historiaa ja antaa samalla äänen nykytekijöille. Tapahtumasarja käynnistyy Tampereen kirjamessuilla sunnuntaina 4.12.2022 tilaisuudessa Muuttuva Tampere kirjailijoiden silmin.

Sastamalassa sijaitsevan Suomen Kirjainstituutin ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin toteuttamassa Lukuintoa pelaamalla -hankkeessa luodaan kirjallisuusteemainen digitaalinen pakopeli. Peli ammentaa sisällön pirkanmaalaisista kirjailijoista ja kuvittajista, ja sen tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten lukuintoa elämyksellisellä tavalla. Valmistuttuaan peli on valtakunnallisesti saavutettava, kaikille avoin ja maksuton.

Osallistavaa yhteisötaidetta syksyssä

Syksyllä 2022 päivänvalon näkee myös Nukketeatteri Nirunarun hanke Muovivirrat, jossa kierrätysmateriaaleista rakennetaan vesieliöitä lasten ja nuorten kanssa, ympäristötietoutta lisäten. Tänä vuonna projektia pilotoidaan Taysin sairaalakoulun iltapäiväkerhotoiminnassa.

Teatteri Telakan yleisötyön KIRSI – Kehitysvammaisen naisen tarina -projektissa kehitetään vammaisten teatterintekijöiden kanssa toimintamallia, jolla edistetään yhdenvertaisia kohtaamisia esittävien taiteiden kentällä. Akaan, Hämeenkyrön ja Lempäälän käynnissä olevat teatteriryhmät suunnittelevat projektissa kehitysvammaisten elämästä kertovaa esitystä vuodelle 2024.
 
Hiedanrannan kulttuurikeskittymään tuodaan joulukuussa osallistava Tampere Guerrilla Lighting -valotapahtuma opiskelijayhteistyönä. Sissivalaistuksen keinoin toteutettavia tapahtumia on tarkoitus järjestää lisää myös muualla Pirkanmaalla vuonna 2023.
 
Kulttuuritalkkari Mika Pettissalon luotsaamaa Koko kylän pihaa tuetaan syksyn ajan. Vuoden 2023 alusta lähtien vuokratuki yhteisötaidepihalle myönnetään Tampereen sivistys- ja kulttuurilautakunnan avustuksista niin kauan kun toimintaa voidaan jatkaa vanhan kulkutautisairaalan tontilla Kaakinmaalla.
 
Operaatio Pirkanmaa tukee yhdenvertaisuuden toteutumista lisäksi tukemalla Tampereen kaupunginkirjaston yleisötilaisuuksien viittomakielisiä simultaanitulkkauksia sekä kulttuuritalo Laikun ja lastenkulttuurikeskus Rullan näkövammaisille suunnattuja kuvailutulkkauksia.

Mikä Operaatio Pirkanmaa?

Operaatio Pirkanmaa on kulttuurin ja luovien alojen kehittämishanke (2022–2024), joka hyödyntää Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun aikana tehtyä työtä ja pilotoi uutta toimintaa alueelle. Hankkeen toteutuksesta vastaa Tampereen kaupunki, ja muut mukana olevat kunnat ovat Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

LisätietojaProjektipäällikkö


Ilona Kyykoski

Puhelin:

040 706 5431Tuottaja


Satu Keltanen

Puhelin:

041 730 5771

Teksti:


Satu Keltanen

Kuvat:


Jiri Halttunen