Kaupungin Välitiloihin valitut uudet kulttuuritoimijat tutkivat kehollisuutta, arkkitehtuuria ja työelämää

Tampereen kaupungin järjestämään toiseen Välitila-hakuun ehdotuksensa lähetti 63 toimijaa, joista seitsemän sai haetun tilan käyttöönsä. Valinnassa painotettiin erityisesti aika- ja paikkasidonnaisen konseptin sopivuutta haettuun tilaan, toiminnan monipuolisuutta ja uudenlaista työskentelymallia. Osaan tiloista valittiin useampi toimija.

Tampereen arkkitehtuurikasvatus ry. sai käyttöönsä Pyynikin uimahallin liiketilan, joka sijaitsee raitiovaunureitin varrella. Kalevan halliin valittiin keväälle lyhyt Sysäys-kollektiivin päivän kestävä kehollista itsemääräämisoikeutta luotaava tapahtuma, ja sen perään seitsemän kuukauden ajaksi KRIS Tampereen ”yhteisnäyttelyteosperformanssi”. 

Lielahden kartanon tiloihin valittiin Suomen varjoteatteriyhdistys sekä esittävien taiteiden Kanvas Kollektiivi. Galleria Muuntotilassa Teatteri Siperia tuottaa ja toteuttaa työelämän haasteita interaktiivisesti käsittelevän esityksen Toimisto, jossa fasilitaattori Marika Heiskasen kanssa esiintyvät Karoliina Blackburn ja Tuukka Huttunen.  

Toimijoiden tarkemmat esittelyt löytyvät sivun lopusta.   

Välitila-mallin taustaa

Kaupungin tekemästä luovien alojen tilaselvityksestä kävi ilmi, että kentällä on tarvetta uusille ja myös väliaikaisille tiloille, joissa voidaan tehdä aika- ja paikkasidonnaisia projekteja. 

Tähän tarpeeseen vastattiin toimintamallilla, jossa luovutetaan maksutta kaupungin omistamia tyhjiä tiloja esimerkiksi teosten valmistamiseen, esittämiseen, näyttelyihin, projektien toteuttamiseen tai yhteisölliseen kulttuuritoimintaan.

Välitila-malli on pilotoitu ja käynnistetty osana kulttuurin kehittämishanke Operaatio Pirkanmaata vuonna 2022. Toimintamallista on tarkoitus tehdä pysyvä, ja uusia välitiloja kartoitetaan jatkossa Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden ja tilaomaisuuden hallintayksikön yhteistyönä. 

Välitilojen toimijat 2023 

Tampereen arkkitehtuurikasvatus ry: Arkkitehtuurityöhuone Tiili

Pyynikin uimahallin liiketila Sijainti: Pyynikin uimahalli, Pirkankatu 10, liiketila no 5

Pyynikin uimahallin katutason liiketila toimii näyteikkunana ja kohtaamispaikkana tamperelaiseen arkkitehtuuriin ja arkkitehtuurikasvatukseen. Tilassa järjestetään avoimia työpajoja, tapahtumia, keskustelutilaisuuksia ja galleriatoimintaa mm. arkkitehtuurikoulussa tehdyille lasten teoksille. Näyteikkunassa julkaistaan osallistavia arkkitehtuuritehtäviä, joita voidaan toteuttaa itsenäisesti. 

Linkki Tiilin verkkosivuille.

Sysäys-kollektiivi: Kehotus

Kalevan halli Sijainti: Sarvijaakonkatu 28

Feministisen ja queer-kulttuurin edistämiseen keskittyvä Sysäys-kollektiivi ottaa Kalevan hallin haltuunsa viikoksi ja tuottaa sinne yhden päivän kestävän kulttuuritapahtuman nimeltä Kehotus. Tapahtuma käsittelee kehollisuutta ja kehollista itsemääräämisoikeutta, ja tuo yhteen tekijöitä kulttuurin, taiteen ja tieteen kentiltä. Tapahtuman ilmainen päiväohjelma tarjoaa muun muassa paneelikeskusteluita, taidenäyttelyn ja työpajatoimintaa. Maksullinen iltaohjelma yhdistelee esittävää taidetta, musiikkia ja visuaalisia elementtejä. Linkki Sysäys-kollektiivin FB-sivulle.

KRIS-Tampere ry: Kalevan hallin lauma

Kalevan halli Sijainti: Sarvijaakonkatu 28

KRIS-Tampere ry parkkeeraa Kalevan hallin lauman tiloihin huhtikuusta lokakuuhun saakka. Tilaan tuotetaan monitaiteinen ja kokeileva ”yhteisnäyttelyteosperformanssi”, joka toimii uskaltamisen, unelmoinnin ja uuden elämänsuunnan viitoittajana ihmisille, jotka ovat kokeneet elämässään monenlaisia haasteita. KRIS-Tampere tarjoaa tilassa hallin tiloja hyödyntävää taidetyöpajatoimintaa, jonka sisältöjä voivat olla esimerkiksi pop up -näyttelyt, taideinstallaatiot, muraalit tai taidekasvatusprojektit. Linkki KRIS Tampere ry:n sivuille.  

Suomen varjoteatteriyhdistys ry.

Hiedanranta, Lielahden kartanon huone 205  Sijainti: Tehdaskartanonkatu 38 

Suomen varjoteatteriyhdistys ottaa Lielahden kartanon huoneen no 205 käyttöönsä helmikuusta huhtikuuhun esitysten harjoittamiseen, työpajojen järjestämiseen sekä kartanoalueen historiasta ammentavan varjoseikkailun toteuttamiseen. Yhdistyksen tarkoitus on kehittää työpajatoimintaa kuvataiteelliseen ja taideterapeuttiseen suuntaan.   Linkki Varjoteatteriyhdistyksen sivuille.

Kanvas Kollektiivi ry.

Hiedanranta, Lielahden kartanon huone 205  Sijainti: Tehdaskartanonkatu 38 

Esittävien taiteiden Kanvas Kollektiivi järjestää Lielahden kartanon huoneessa no 205 toimintaa toukokuusta heinäkuun loppuun. Yhdistyksen toiminnassa on mukana esittävien ja visuaalisten taiteiden ammattilaisia, elokuva- ja televisioalan opiskelijoita sekä musiikintekijöitä. Lielahden kartanotilaa he käyttävät projektiensa tuotantoon. Lisäksi he järjestävät tilassa avoimien ovien päiviä, jolloin vierailijat voivat tulla katsomaan performansseja, installaatioita ja lyhytelokuvia.  

Linkki Kanvas Kollektiivi ry:n sivuille

Teatteri Siperia: Toimisto-esitys

Hiedanranta, Lielahden kartanon Galleria Muuntotila Sijainti: Tehdaskartanonkatu 38 

Vuodesta 2006 toiminut ammattiteatteri Siperia on aikaisemminkin tuottanut esityksiä tai tapahtumia epätyypillisiin tiloihin. Galleria Muuntotilaan Siperia tuottaa uuden esityksen nimeltä Toimisto. Se käsittelee työelämän ongelmakohtia, ja tarjoaa katsojille mahdollisuuksia osallistua esityksen tilanteiden kehittelyyn, jotta ongelmiin voitaisiin mahdollisia ratkaisuja. Karoliina Blackburn ja Tuukka Huttunen tuottavat fasilitaattori Marika Heiskasen kanssa tilaan helmi-maaliskuussa kuuden interaktiivisen esityksen sarjan, joka sopii kaikille työpaikkahyvinvoinnista kiinnostuneille. Esityksen ensi-ilta on 22. helmikuuta.  Linkki Teatteri Siperian Toimisto-esityksen sivulle

= = = = = = = = = = = 

22.2.2023 Poistettu listasta tieteellis-taiteellinen materiaalipaja Kotelo, jonka toimintaan myönnetty tila ei sopinut. 

Lisätietoja

Projektipäällikkö Ilona Kyykoski

Puhelin:

040 706 5431

Kehittämispäällikkö Jaakko Laurila

Puhelin:

044 430 9014

Teksti: Satu Keltanen
Kuvat: Pasi Immonen