Lastenkirjainstituutti: LASTENKIRJASILTA – Silta Pirkanmaalta Tartumaalle  

Tampereen ja Tarton monipuolinen lastenkirjallisuustarjonta ja osaaminen pääsee esille Lastenkirjasilta-hankkeessa, jonka tarkoitus on vahvistaa Viron ja Suomen lasten- ja nuortenkirjallisuuden tuntemusta ja yhteistyötä sekä kasvattaa nuorten osallisuutta heille suunnatussa kirjallisuudessa.

Toukokuussa 2023 käynnissä on haku lastenkirjailijoiden ja -kuvittajien Tarton työpajaan, joka järjestetään ajalla 9.-12.10.2023.

Pirkanmaalaiset ja virolaiset kirjailijat ja kuvittajat tapaavat ensin toisiaan ammattilaistyöpajoissa Tartossa syksyllä 2023. Tavoitteena on luoda yhteyksiä ja yhteistyötä eri maiden tekijöiden välille sekä työstää uutta nuoria osallistavaa työpajamallia.

Keväällä 2024 molemmissa maissa toteutetaan varhaisnuorille suunnattuja työpajoja, joissa puheenvuoro annetaan osallistuville nuorille – mitkä aiheet ovat kiinnostavia, mitä he toivoisivat lasten- ja nuortenkirjallisuudelta? Nuoret pääsevät kirjoittamaan ja kuvittamaan tarinoita esiin nousseisiin teemoihin liittyen yhdessä lastenkirjallisuuden ja kuvitustaiteen ammattilaisten kanssa.

Hankkeen lopuksi kummassakin maassa pidettävissä näyttelyissä nähdään niin ammattilaisten kuin työpajoihin osallistuneiden nuorten töitä. Päätösseminaarissa Tampereella esitellään uusi työpajamalli sekä hankkeen muita tuloksia ja yhteistyötä kustantajille, kirja-alan toimijoille ja muille lastenkirjallisuudesta kiinnostuneille sekä nuorisotyön ammattilaisille.

Projekti käynnistyy vuonna 2022 ja huipentuu vuonna 2024, jolloin Tartto on Euroopan kulttuuripääkaupunki. Hankkeen toteuttaa Lastenkirjainstituutti osana Operaatio Pirkanmaa 2022–2024 -projektia. Yhteistyössä Eesti Lastekirjanduse Keskus, Pirkkalaiskirjailijat ry., Kuvittajat ry. ja Tampereen kaupungin nuorisopalvelut.

Kuvituskuva: Anna Helminen