Uutta julkista videotaidetta Nokia Arenan aulaan

Pysäytyskuva teoksesta Parametropolis

Tampereen kaupungin hallinnoima kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke Operaatio Pirkanmaa ja Nokia Arena järjestivät viime vuonna avoimen taiteilijahaun videoteoksille.

Avoimen haun perusteella valintaraati tilasi luonnokset kuudelta taiteilijalta. Näistä toteutukseen valittiin kolme videoteosta: HEMULOORDIN Kiitos 19.30-20.00, Pinja Valjan Kuin vettä vain ja Pink Twins -duon Parametropolis. 

Videoteokset ovat nähtävissä Nokia Arenan kaikille avoimessa aulatilassa, pääsisäänkäynnin kahdella suurella näytöllä 15.6. lähtien. Katsojille on luvassa abstraktia 3D-animaatiota, suomalaisuuden parodiointia sekä teos, joka tuo näkyväksi huippu-urheilun ja harrastamisen taustalla olevaa hiljaista, laatuun ja taitoon perustuvaa työtä. Videoiden yhteiskesto on noin puoli tuntia. 

Artikkelin perässä on teaser-video julkaistavista teoksista.

 
Paikkasidonnaisen teoksen tekeminen ja uuden yleisön saavuttaminen sytytti taiteilijat

Paljasjalkainen tamperelainen kuvataiteilija HEMULOORDI otti uutisen valinnastaan vastaan riemastuneena. 

–Kuvataiteilijana saa harvoin tällaisen tilaisuuden esittää teostaan tuhansille silmäpareille. Olen myös innoissani siitä, että teokseni tulee tavoittamaan katsojia, jotka eivät lähtökohtaisesti ole tulleet areenalle katsomaan videotaidetta, hän toteaa. 

Pinja Valja inspiroitui myös teoksen paikkasidonnaisuudesta. 

–Olen erityisen iloinen valinnasta, koska se mahdollistaa minulle ensimmäistä kertaa videotaideteoksen toteuttamisen nimenomaista paikkaa varten. Nokia Arenan aulassa videotaide tavoittaa myös yleisöjä, jotka eivät välttämättä muuten arjessaan kohtaa videotaidetta, Valja toteaa. 
 
Pitkällisen korona-ajan rajoitusten hiljennettyä myös taidemaailmaan, Pink Twins -taiteilijaduo innostui julkisen taiteen tekemisestä uudenlaiseen ympäristöön. 

–Taiteen esittäminen taidelaitosten ulkopuolella on aina hienoa. Ja on erinomaista, että areenalle on varattu kiinteä paikka videotaiteen esittämiseen. Katsojat tulevat toivottavasti kokemaan yllättäviä hetkiä, toteavat Pink Twins -veljekset Juha ja Vesa Vehviläinen.   

Valintaraadissa olivat mukana tuotantopäällikkö Alex Regan Nokia Arenalta, projektipäällikkö Ilona Kyykoski Operaatio Pirkanmaa -hankkeesta, museoamanuenssi Janne Kauppinen Tampereen taidemuseosta, taidekoordinaattori Heini Orell Frei Zimmer Oy:stä sekä Suomen Taiteilijaseuran nimittämät taitelijajäsenet Tatu Tuominen ja Teemu Lehmusruusu

–Päädyimme raadin kanssa kyseisiin teoksiin, koska halusimme niiden puhuttelevan erilaisia yleisöjä. Uskomme, että jokainen löytää joukosta sellaisen, josta pitää, Heini Orell toteaa.

Artikkelin kuvassa on pysäytyskuva Pink Twins -duon videotaideteoksesta Parametropolis.

Teaser-video eli esittelypätkät julkaistavista videotaideteoksista. Ohita video