Tampereen ja Nokian uusissa välitiloissa esitellään larppausta, kansainvälistä toimintaa sekä useita eri taiteenlajeja

Kulttuurin välitilojen kolmannen hakukierroksen toimijat on valittu. Tällä kierroksella kulttuuritoimijoille oli tarjolla väliaikaiseen toimintaan maksuttomia tiloja paitsi Tampereelta, ensimmäistä kertaa myös Nokialta.

Haussa olleisiin välitiloihin valittiin yhteensä 13 kulttuuritoimijaa, joista Tampereen kohteisiin sijoittuu kuusi ja Nokian kohteisiin seitsemän. Yhteensä hakemuksia saapui 35 kappaletta.  

Tampereen uusi välitila sijaitsee Ratinassa, osoitteessa Voimakatu 11. Tähän suureen, järvinäkymin varustettuun toimistotilaan valittiin konsepti nimeltä Games as Art Center, joka muuttaa tilan live-roolipelien tantereeksi.  

Pyynikin uimahallin kivijalassa sijaitsevan välitilan ottaa haltuunsa taidekollektiivi Tampere Intercultural Art, joka tukee kansainvälisen taidekentän toimintaa Tampereella.  
 
Hiedanrannan Galleria Muuntotilaan valittiin kolme tanssitaiteilijaa. Essi Koivula, Linda Kuha sekä Tuija Touhunen kumppaneineen käyttävät Muuntotilaa peräkkäisillä jaksoilla. Hiedanrannan huoneeseen 205 asettuu puolestaan kirjailija Heikki Kovalainen. Hiedanrannan tiloja käytetään paitsi työhuoneina, myös yleisölle avattavaan toimintaan.  

Nokian kaupungin vanhalle lukiolle ja Taidetalolle tulee työ- ja harjoitustilaa kuvataiteelle, teatterille ja tanssille. Lisäksi Nokian välitiloja tarjotaan avoimien ryhmien harrastustoimintaan.

Tarkemmat kuvaukset välitiloihin valituista toimijoista löytyvät sivun alareunasta.  

Välitila-mallin taustaa

Sirkusohjaaja ja yhteisötaiteilija Meri-Maija Näykki ideoi välitilojen toimintatavan osaksi Tampereen ja Pirkanmaan yhteistä kulttuuripääkaupunkihakua. Vuodesta 2021 välitilamallia on pilotoitu ja kehitetty osana Tampereen kaupungin hallinnoimaa kulttuurin alueellista kehittämishanketta, Operaatio Pirkanmaata.   

Välitilamalli tarjoaa väliaikaisesti tyhjillään olevia tiloja maksutta kulttuuri- ja taidetoimijoiden käyttöön avoimen haun kautta. Tällä mallilla voidaan helpottaa väliaikaisesti kulttuurialan toimijoiden tilatarvetta. Välitilat tarjoavat myös mahdollisuuden paikkasidonnaisien konseptien luomiseen tai uudenlaisen toiminnan pilotointiin. 
 
Toimintaa kehitetään ja laajennetaan kerättyjen kokemusten avulla. Kolmannella hakukierroksella oli ensimmäistä kertaa mukana haettavia tiloja myös Tampereen ulkopuolelta, Nokialta, ja useat muut Operaatio Pirkanmaan kumppanikunnat ovat kiinnostuneet välitilamallin käyttöönotosta.   

Välitilojen kolmannen haun valitut toimijat

Games as Art Center 

Tampereen yliopiston pelitutkija Leland Masek edistää Games as Art Center -konseptilla taiteellisten live action -roolipelien fasilitointia Pirkanmaalla. Voimakadun välitila toimii tämän toiminnan keskuksena. Tilaan kutsutaan paikallisia ja kansainvälisiä live action -pelisuunnittelijoita järjestämään yleisötapahtumia, pelaamaan pelejä ja kertomaan työstään. Yleisö pääsee osallistumaan live action -roolipeleihin, ja tilassa järjestetään myös lapsille suunnattua pelitoimintaa. 

Sijainti: Voimakatu 11, Ratina 
Toiminta-aika: 3.7.–31.12.2023 
Leland Masek | LinkedIn 

Tampere Intercultural Art: TIcA Space – An intercultural hotspot, art showroom & artist coworking space  

TIcA Space on Tampere Intercultural Art -yhteisön ensimmäinen virallinen päämaja, joka tutkii kulttuurienvälisen taidetoiminnan mahdollisuuksia kaupungin keskustassa. Syksyn aikana tilassa järjestetään muun muassa taidenäyttelyitä, opastuksia, työpajoja sekä myyjäisiä. TIcA Space toimii myös taiteilijoiden työtilana ja alakertaan rakennetaan stop motion -animaatiostudio.

Sijainti: Pyynikin liiketila nro 5, Pyynikin uimahalli, Pirkankatu 10 
Toiminta-aika: 15.8.2023–31.12.2023 
TampereInterculturalArt | Facebook & tampereinterculturalart | Instagram

Essi Koivula: Tanssitaiteilijan työ-, esitys- ja työpajatila 

Koivula käyttää välitilaa henkilökohtaisena työtilanaan, esitystilana sekä työpajatilana. Hän yhdistää omat taiteelliset mielenkiinnon kohteensa ja tavoitteensa kartanon historiaan sekä sen nykyisten käyttäjien toimintaan. Koivulan konseptissa yhdistyy itsenäinen työskentely sekä kaikille avoin toiminta, jolla pyritään tavoittamaan myös alueen toimijoita ja asukkaita. 

Sijainti: Lielahden kartanon Galleria Muuntotila, Tehdaskartanonkatu 38, Hiedanranta 
Toiminta-aika: 16.10. –31.12.2023 
essikoivula | weebly.com 

Linda Kuha & Bas van der Kruk: Tanssiesitys “Life is an introduction to death” 

Välitilassa valmistettava Life is an introduction to death -teos on karnevalistinen, konseptuaalinen ja fyysinen johdanto ja juhla, joka käsittelee elämän päättymistä. Koreografit Linda Kuha ja Bas van der Kruk tutkivat johdannon käsitettä sekä väistämätöntä kuolemaa. Kukaan ei tiedä mitä sen jälkeen tapahtuu – vai tapahtuuko mitään. Mitä elämän pituinen johdanto voi kertoa meille kuolemasta ja kuolemisesta? 

Sijainti: Lielahden kartanon Galleria Muuntotila, Tehdaskartanonkatu 38, Hiedanranta
Toiminta-aika: 2.1. –15.2.2024 
Linda Kuha (weebly.com) 

Tuija Touhunen & Mia Tiihonen: Yhteisnäyttely 

Työparin tarkoituksena on työstää ja rakentaa kolmen kuukauden aikana taiteellinen kokonaisuus, joka yhdistää tanssia, performanssitaidetta ja installaatioita. Yhteistyön tuloksena syntyvä näyttely avataan yleisölle kuukauden ajaksi. Osana näyttelyä tilassa toteutetaan myös esitystoimintaa. Taiteilijat ovat inspiroituneet näyttelytilan tarjoamista puitteista, ympäristöstä sekä paikan aikakerroksista. Installaatioiden työstäminen on vuoropuhelua tilan ja taiteilijoiden kesken. 

Sijainti: Lielahden kartanon Galleria Muuntotila, Tehdaskartanonkatu 38, Hiedanranta
Toiminta-aika: 16.2.–14.4.2024 
tuutitouhunen (webnode.fi) / miatiihonen (wordpress.com) 

Heikki Kovalainen: Kirjailijan työtila 

Työskentelyyn kuuluu kahden romaanikäsikirjoituksen viimeistely julkaisua varten, joista toinen käsittelee suomalaista äärioikeistoa ja toinen Jean Sibeliusta. Lisäksi Kovalainen järjestää kahden viikon välein avoimen keskustelutilaisuuden Lielahden kartanon aulassa, joissa on myös kirjallisuuteen liittyviä esityksiä ja luentoja. Vierailijoiksi kutsutaan paikallisia kirjailijoita ja kulttuuritoimijoita, jotka saavat tapahtumista näyteikkunan myös omille työn alla oleville projekteille. 

Sijainti: Lielahden kartanon huone 205, Tehdaskartanonkatu 38, Hiedanranta 
Toiminta-aika: 7.8.2023–7.2.2024 
heikki.a.kovalainen | Facebook 

Ulla Ruokolainen: Taiteen työ- ja näyttelytila 

Ulla Ruokolainen on vaatesuunnittelijaksi valmistunut visuaalisten taiteiden ammattilainen. Taidetalon alakerran hän ottaa työhuonekäyttöön, avoimiin taidetyöpajoihin sekä näyttelytilaksi Käsiala-taidenäyttelylle. Tilassa järjestetään myös avoimien ovien päiviä. 
  

Ruokolainen pohtii teoksissaan oman henkilökohtaisen ja uniikin visuaalisen käsialan lisäksi ihmisen suhdetta luontoon, eri asioiden yhteyksiä ja risteyskohtia, kuten sisäisen kokemuksen, alitajunnan ja realismin välimaastoa. Tyylissä on viitteitä surrealismista, ekspressionismista ja abstraktista taiteesta.  

Sijainti: Nokian Taidetalon alakerta, Souranderintie 7, Nokia
Toiminta-aika: 19.6.–31.12.2023
Ulla Ruokolainen ||webnode.fi

Tiina Knuuttila: Kuvataiteilijan työtila  

Tiina Knuuttila on nokialainen itseoppinut kuvataiteilija, joka on tehnyt keramiikkaa ja öljyvärimaalauksia. Välitila toimii ensisijaisesti hänen työtilanaan öljyvärimaalausten valmistamiseksi. Knuuttila järjestää tilassa myös taidenäyttelyitä, tapahtumia ja avoimia ovia taiteilijan työskentelystä kiinnostuneille. Knuuttilan ensimmäinen oma näyttely järjestetään vuoden 2023 elokuussa Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa. 

Sijainti: Nokian vanha lukio, Kylmänojankatu 3, Nokia
Toiminta-aika: 19.6.–31.12.2023 

Nokian Näyttelijäyhdistys ry.: Näytelmän ja improvisaation harjoitustila  

Nokian Näyttelijäyhdistys järjestää Nokialla esitys- ja harrastustoimintaa aikuisten harrastajateatteri Etunäyttämön puitteissa. Etunäyttämöllä on ollut ohjelmistossa 1–2 näytelmää vuodessa vuodesta 2015 lähtien (pl. koronavuodet). Välitilaa käytetään harjoitustilaksi erilaisille toiminnoille, myös teatterikuorolle ja nuorisoteatteri Theamalle. Välitila mahdollistaa suunniteltua laajemman ja jatkuvan harrastustoiminnan tarjoamisen jäsenille – ja mahdollisesti myös muillekin. 

Sijainti: Nokian vanha lukio, Kylmänojankatu 3, Nokia
Toiminta-aika: 19.6.–31.12.2023 
Nokian Näyttelijäyhdistys RY 

Pasi Karppi: Harjoitustila näytelmälle 

Pasi Karppi on päätoiminen nokialainen näyttelijä, jonka ohjelmistossa tällä hetkellä kaksi kiertävää esitystä; kiertävä monologi ja kahden hengen esitys. Välitilaan tulee kahden esityksen harjoitustila.  Karppi järjestää myös avoimia harjoituksia yleisölle aiheena: ”Miten esitys rakentuu”. 

Sijainti: Nokian vanha lukio, Kylmänojankatu 3, Nokia 
Toiminta-aika: 19.6.–31.12.2023 
Elämän Kertoja tmi (facebook.com) 

Mariitta Tähtinen: Tanssin harjoittelun tila 

Mariitta Tähtinen on harrastanut itämaista tanssia yli 30 vuotta aktiivisesti ja toiminut niin esiintyjänä kuin opettajana. Hänen luotsaamansa esiintyjäryhmä Mirame on neljän nokialaisen naisen kokoonpano, joka esiintyy nokialaisissa hoivakodeissa ja päiväkeskuksissa. Välitilassa ryhmä järjestää tanssiharjoituksia päiväaikaan. Ryhmä aikoo järjestää esityksiä myös pienille ryhmille ja ikäihmisille. 

Sijainti: Nokian vanha lukio, Kylmänojankatu 3, Nokia
Toiminta-aika: 19.6.–31.12.2023 
Virkistyspalvelu Tähtinen | Facebook 

Shakkiseura CC Nokia: Harrastustila shakille 

Tilassa kokoontuu vapaamuotoinen ryhmä shakin harrastajia. Shakkiseuran toiminta on maksutonta ja edesauttaa shakin harrastamisen kehittämistä osana yhteisöä. 

Sijainti: Nokian vanha lukio, Kylmänojankatu 3, Nokia 
Toiminta-aika: 19.6.–31.12.2023 
CC Nokia 

Varhaiseläkeläiset: Vapaamuotoinen harrastusryhmä  

Välitilassa toimii vapaamuotoinen varhaiseläkeläisten ryhmä. Toiminta on maksutonta ja se tukee yhteisiä kokoontumisia ja harrastamista, ja siten osallistujiensa hyvinvointia.  

Sijainti: Nokian vanha lukio, Kylmänojankatu 3, Nokia 
Toiminta-aika: 19.6.–31.12.2023 


Lisätietoja

Sami Siltanen
Tuottaja | Producer
Tel. +358 44 481 1329
sami.siltanen@tampere.fi