Tampereen ja Nokian uudet välitilatoimijat on valittu

Nokia Taidetalo on kaksikerroksinen ja keltainen kivitalo, joka toimii välitilakohteena.

Tampereen ja Nokian välitilat täyttyvät luovien alojen työryhmistä ja poikkitaiteellisesta toiminnasta myös vuonna 2024. Neljännen hakukierroksen kohteisiin valittiin 19 kulttuuritoimijaa, joista Tampereelle sijoittuu kahdeksan ja Nokian kohteisiin yksitoista toimijaa.

Joulukuussa 2023 päättyneessä välitilahaussa oli tarjolla väliaikaiseen toimintaan maksuttomia tiloja sekä Tampereelta että Nokialta. Hakemuksia tuli määräaikaan mennessä 35, joista Nokian tiloihin oli osoitettu 11 hakemusta.

Pyynikin uimahallin kansainväliset tuulet

Pyynikin uimahallin kivijalan liiketilassa (no. 5) aloitti jo vuonna 2023 taidekollektiivi Tampere Intercultural Art, joka tukee kansainvälisen taidekentän toimintaa. Yhdistys sai jatkoaikaa välitilaan, johon he jäävät huhtikuusta lähtien vuokralaisiksi osana Tampere Welcoming City -kehitysohjelmaa.

Pyynikin uimahallilta välitilaksi saatiin myös toinen liikehuoneisto (no. 3). Siihen valittiin toimijaksi ACCAC Finland – Esteetön taide ja kulttuuri ry., joka perustaa tilaan korealaisen kulttuurikeskuksen aikavälille 1.4.–31.8.2024.

Kalevan hallilla monitaidetoimintaa ja kaupunkiviljelyä

Kalevan hallin välitilan jakaa kaksi toimijaa. Aikavälille 1.4.–31.10. tilaan tulee Blokgardenin kaupunkiviljelyprojekti, jossa sisätiloihin perustetaan taimitarha ja sieniviljelmä, ja hallin ulkopuolelle avoin yhteisöviljelmä, johon kaupunkilaiset voivat osallistua.

Phaser Crane Collective puolestaan yhdistelee Kalevan hallilla taiteenaloja, joita ei ole totuttu näkemään yhdessä. Tilaa tarjotaan myös muille toimijoille, jotka etsivät paikkaa toteuttaa omia kulttuuritapahtumiaan. Välitilakauden lopuksi kollektiivi järjestää monitaiteellisen loppunäyttelyn, johon he kuratoivat tilassa jo esillä olleita sekä uusia teoksia.

Lielahden kartanon huone 205:n toimijat yhdistävät hyvinvointia ja taidetta

Lielahden kartanon 205 huoneeseen valittiin aikavälille 1.3.–31.5. tanssitaiteilija Wilhelmina Ojanen. Hän käyttää tilaa taiteelliseen työskentelyyn ja tanssityöpajojen järjestämiseen. Ojanen valmistelee tilassa TIERRA/CURA tanssi-installaatiota.

Syyskuusta joulukuuhun huoneen 205 välitilatoimijana on Minna Holopainen, joka järjestää voimauttava valokuva -menetelmään pohjautuvia yhteisöllisiä työpajoja. Hän järjestää tilassa myös työskentelystä syntyvän näyttelyn.

Hiedanrannassa kokoontuu esittävän taiteen työryhmiä

Hiedanrannassa, Lielahden kartanossa sijaitseva Galleria Muuntotila jaetaan kahden toimijan kesken ajalla 1.10.2024–1.4.2025. Kärhi-työryhmä työskentelee kasvitaiteellisen teossarjan parissa, joka tutkii ihmisen ja kasvien suhdetta.

Toinen Galleria Muuntotilaa käyttävä toimija tulee olemaan Ihmeryhmä, joka on tamperelainen, vuoden 2023 alussa perustettu tanssikollektiivi, jonka tavoitteena on luoda rohkeaa taidetta monipuolisiin ympäristöihin ja erilaisille yleisöille. Ihmeryhmä käyttää tilaa paitsi taiteelliseen työskentelyyn, myös yleisötapahtumiin.

Nokian kaupungin vanha lukio ja Taidetalo täyttyy toiminnasta

Nokian kaupungin vanhalle lukiolle ja Taidetalolle tulee työ-, harjoitus- ja harrastustiloja.

Taidetalon alakertaan asettuu aikavälille 8.1.–15.8.2024 taiteilijaryhmä TaideRemmi, jonka jäsenet ovat Leo Harjapää, Ilmari Immonen, Kari Kaellaan, Riitta-Liisa Oulujärvi, Tomi Tähkävuori ja Katriina Viitaniemi. Kuvataiteilijoista työtilaa Nokialta saivat Jenni Eskola, Tiina Knuuttila, Kati Vaaranmaa ja Steven Gourlay.

Nokia-seura käyttää vanhan lukion välitilaa ympäristötaideteoksen tekemiseen. Pirkan opiston lapsiryhmät suunnittelevat ympäristötaideteoksen betoniset hahmot, jotka toteutetaan lukiolla ja sijoitetaan keväällä puistoon.

Lisäksi Nokian välitiloissa on luvassa muun muassa näytelmä-, tanssi-, kuoroharjoituksia ja esitystoimintaa. Lisäksi välitiloja käytetään shakkiryhmän ja varhaiseläkeläisten harrastustoimintaan.

Tarkemmat tiedot valituista toimijoista löytyy Tampereen kaupungin verkkosivuille päivitetystä uutisesta.

Kulttuurin välitilatoiminta ja haut