Muovivirrat-hanke jalkautuu Pirkanmaalle

Muovivirrat-hankkeen juliste

Kevään 2023 aikana järjestetään Pirkanmaalla kolmasluokkalaisille 25 taidetyöpajaa, joihin osallistuu noin 500 lasta Ikaalisissa, Orivedellä, Valkeakoskella, Virroilla, Vesilahdella ja Tampereella. Työpajoissa opetellaan kierrätyksen ja lajittelun perusasioita, rakennetaan nukkeja sekä kuvataan videoita. Työpajoja järjestetään kouluilla ja ne ovat osallistujille maksuttomia.

Nukenrakennusmateriaalina käytetään roskia, eli kierrätettyä muovia. Lapset saavat ideoida, kuinka rikkinäisestä ja käyttökelvottomasta ämpäristä, muovikasseista, tai vaikkapa pullonkorkeista saadaan rakennettua jokin vedessä elävä hahmo. Rakentamisen ohessa pohditaan, kuinka kierrättäminen ja lajittelu onnistuvat omassa arjessa.

Hahmoja opetellaan liikuttamaan niin, että ne liikkuvat yhdessä kuin koski, mistä hanke saakin nimensä Muovivirrat (Plastic Rapids). Tallenteista kerätään videokollaasi, joka on esillä taidenäyttelyssä muiden työpajoissa valmistuneiden teosten kanssa. Plastic Rapids -taidenäyttely järjestetään Tampereen Finlaysonilla marraskuussa 2023.

Työpajamallia testattiin syksyn 2022 aikana. Hankkeen pilotti järjestettiin Puistokoulun, eli Tampereen yliopistollisen sairaalan koulun iltapäiväkerhotoiminnassa yhteistyössä Lupa liikkua ja harrastaa -hankkeen kanssa. Pilottityöpaja oli kerran viikossa järjestettävä ja siihen osallistui joka viikko eri lapset.

Työpajatoimintaa mahdollistavat Operaatio Pirkanmaan lisäksi Koneen säätiö ja Pirkanmaan jätehuolto Oy. Yhteistyökumppanina on myös Tampereen taidekasvatusyhdistys.

Muovivirrat-hanketta hallinnoi tänä vuonna 50 vuotta täyttävä tamperelainen Nukketeatteri Nirunaru.

Nukketeatteri Nirunaru: MUOVIVIRRAT – Nukketeatteria, videotaidetta ja väkästelyä – Operaatio Pirkanmaa