Mäntän äärellä: myytävissä asunnoissa nähdään heinäkuussa uudenlainen kuvataide-elämys

Mäntän äärellä -projektissa Krister Gråhn suunnittelee heinäkuuksi 2023 alueella myynnissä oleviin asuinkiinteistöihin nykytaidenäyttelyiden sarjan.

Kuvataiteilija Krister Gråhn kuratoi tänä kesänä Mänttä-Vilppulaan kokonaisuuden, jossa hän valitsee mukaan noin kymmenen Taidekaupungissa myynnissä olevaa kiinteistöä. Valittavat asunnot voivat olla mitä tahansa keskustayksiön tai omakotitalon välillä. Jokaiseen asuntoon Gråhn suunnittelee valitsemiensa taiteilijoiden teoksista itsenäisen kokonaisuuden.

Uudella näyttelykonseptilla Gråhn haluaa käydä keskustelua maaseudun tyhjenemisestä ja siihen liittyvästä rakennemuutoksesta. Samalla hän ehdottaa myös asennemuutosta lähiajattelun, hidastamisen ja kestävyyden keinoin.

Näiden periaatteiden pohjalta Gråhn toteuttaa näyttelykokonaisuuden pääasiassa taiteilijoiden olemassa olevasta tuotannosta.  Teokset ansaitsevat hänen mukaansa useita esityskertoja, sillä eri ajassa ja paikassa teokset voivat näyttäytyä katsojalleen aivan uudenlaisesta näkökulmasta.    

Nykytaiteen kenttä tulvii myös instituutiokritiikkiä, ja toimijat pyrkivät löytämään vaihtoehtoisia paikkoja perinteisille näyttelytiloille. Mäntän äärellä -projektissa ei kuitenkaan pyritä muuttamaan tilojen käyttötarkoitusta, vaan taide halutaan nähdä vapaana myynnissä olevien asuntojen välitiloissa.

Näissä uuden ja vanhan taitekohdissa ihminen voi olla oman tulevaisuutensa äärellä – ja katsoa uusin silmin niin asuntoja kuin taidettakin.

Näyttelyiden taiteilijavalinnat julkistettiin 11.4.2023:     

Dorian Bajramovic
Mari Hallapuro
Paavo Halonen
Maria Huhmarniemi
Saara-Maria Kariranta ja Jarmo Ilmari Somppi
Anssi Kasitonni
Timo Kokko
Antero Laine
Katri Mononen
Benjamin Orlow
Eeva-Maija Priha
Taneli Rautiainen
Sofia Saikåin
Jenni Sokura
Paula Tella
Tarja Tuupanen
Silja-Tuuli Tyrkkö
Pekko Vasantola
Liisa Tarleena Öhman

Taiteilijoiden esittelyt ja lisätietoa taitelijoista löytyy Mäntän äärellä -verkkosivuilta.


Mäntän äärellä -näyttelyihin pääsee koko heinäkuun ajan tutustumaan kertaluonteisella 5 euron pääsymaksulla. Näyttelyt ovat avoinna yleisölle päivittäin 2.-30.7. klo 12–18. Valitut kiinteistöt kesäkuussa.

Näyttelyiden konseptista, kuratoinnista ja tuottamisesta vastaa Krister Gråhn.
Myytävinä olevat kiinteistöt ovat kiinteistövälitystoimisto Millenium Koti Oy:n välittämiä asuntoja.
Näyttelyiden valvonta järjestetään yhteistyössä Mänttä-Vilppulan kaupungin kanssa.
Koneen Säätiö ja Operaatio Pirkanmaa rahoittavat projektia.


Lisätiedot:

www.mantanaarella.fi
#mäntänäärellä

Lue myös 22.3.2023 julkaistu artikkeli KMV-lehdestä.