Aku Aallon vaneriveistokset elävöittävät kaupunkikuvaa Tammelantorilla ja Pakkahuoneenaukiolla

Aku Aallon vaneriveistos Pakkahuoneenaukiolla

Taiteilija Aku Aallon "Common Beat - Yhteinen syke" -veistoskokonaisuus herättää huomiota, ajatuksia ja tunteita Tampereen kaupunkitilassa. Teokset kuuluvat kaupunkitaiteen kesäkorttelit -projektiin, jonka toteuttaa Idle Hands.

Kuvataiteilija Aku Aalto (s. 1994) esittelee elo-syyskuun aikana Tampereella kaksi huomiotaherättävän värikästä, kaksimetristä vaneriveistosta teemalla Common Beat – Yhteinen syke. Väliaikaisveistokset Tammelantorilla ja Pakkahuoneenaukiolla ovat esillä 18.8.-30.9.2023 välisenä aikana.

Teokset pyrkivät purkamaan erilaisuuteen ja yhteenkuuluvuuteen liittyviä vastakkainasetteluja, ja kutsuvat katsojia tuulettamaan ajatuksiaan katutaidereitille, joka kulkee läpi Tammelan ja Tullin alueiden.

”Common Beat – Yhteinen syke” korostaa kokemusta ihmisten yhteisestä sykkeestä ja yhteisöllisyydestä, näennäisistä erilaisuuksista huolimatta. Kahden veistoksen muotojen ja värien eriparisuutta hälventää teoksille yhteinen, tasaisen rytmillinen ympyräkuviointi.

Teoksen inspiraationa on empatia ja halu rakentaa siltaa erilaisten ihmisten, ympäristöjen ja niiden käyttäjien välille. Teoksellaan Aalto haastaa katsojian tarkastelemaan eroavaisuuksiaan ja yhtäläisyyksiä empatian kautta, luoden pohjaa yhteisymmärrykselle.

Molempien veistosten yhteyteen on sijoitettu infotaulut, joihin on merkitty kaikki Tammelan ja Tullin alueella sijaitsevat katutaideteokset. Näin katsoja voi halutessaan jatkaa kaupunkitilassa elävän ja ajatuksia herättävän taiteen tutkimista pidemmällekin.

Projektin mahdollisti yhteistyö eri toimijoiden kesken

Julkiseen tilaan sijoittuvan taideteoksen toteutuksessa tulee luonnollisesti huomioida useita turvallisuuteen liittyviä käytännön asioita. Tampereen kaupungin asiantuntijoista koostuva toimikunta määritteli veistoksille soveltuvat sijoituspaikat ja määritteli teokselle rakennevaatimukset, joiden avulla varmistettiin teosten turvallinen sijoittaminen kaupunkitilaan.

Toimikunnan ohjeistuksen perusteella teokselle valmistettiin sääoloja ja tuulikuormaa kestävä jalusta mittatilaustyönä kierrätysbetonista betonielementtivalmistaja Consolis Parman Kangasalan tehtaalla.

Taideprojektin mahdollistajina ovat toimineet Tampereen kaupunki sekä kulttuurin alueellinen kehittämishanke Operaatio Pirkanmaa, Tammelassa sijaitseva Idle Hands Gallery, betonielementtivalmistaja Consolis Parman Kangasalan tehdas, painotalo Nekapaino sekä Tampereen kaupungin yhdyskuntatekniikasta vastaava liikelaitos Tampereen Infra.

Lisätietoa taiteilijasta

Aku Aalto on kansainvälisesti ja kotimaassaan tunnettu urbaanin tilaan sijoittuvasta minimalistisesta toistotaiteestaan. Aallon tyyli yhdistää sujuvasti suomalaiseen design-perinteeseen ja vetoaa laajaan yleisöön eri ikä- ja taustaryhmistä. Hänen teostensa tavoitteena on haastaa katsoja tarkastelemaan erilaisuutta ja yhteisöllisyyttä. Idle Hands Gallery Tampereen Tammelassa, Aaltosenpuiston laidalla, esittelee Aku Aallon rinnakkaisen näyttelyn ”Living On A Thin Beats” ajalla 5.8.-30.9.2023.