Operaatio Pirkanmaa järjestää Virossa Tartto 2024 -kulttuuripääkaupungin kanssa seminaarin kulttuurin roolista aluekehittämisessä

Kansainvälinen kulttuurifoorumi Kultuurikompass kokoaa 7.9.2023 Etelä-Viron Valgaan luovien alojen toimijoita eri puolilta Eurooppaa keskustelemaan siitä, kuinka kulttuuriyhteistyö tukee alueiden kehittämistä. Perjantaina 8. syyskuuta seminaaria jatketaan Tartossa, jossa tarkastellaan Euroopan kulttuuripääkaupunkiprosesseja sekä niiden perintöä. Tartto on Tampereen ystävyyskaupunki vuodesta 1992 ja Euroopan kulttuuripääkaupunki ensi vuonna.

Kaksikymmentä pirkanmaalaista kuntaa haki yhdessä alueelleen Euroopan kulttuuripääkaupunkititteliä vuodelle 2026. Voiton nappasi Oulu 2026, mutta siitä huolimatta Tampere26-haun aikana tehtyä kehittämis- ja suunnittelutyötä lähdettiin viemään määrätietoisesti toteutukseen. 

Tampere26-haun pohjalta ja kuntien yhteistyönä luotiin kolmivuotinen kulttuurin kehittämishanke, Operaatio Pirkanmaa. Hanke on käynnissä vuodet 2022–2024, ja sitä hallinnoi Tampereen kaupunki. Jatkohankkeen ansiosta Pirkanmaalla toimii merkittävä alueellinen kulttuurikehittämisen verkosto – myös ilman kulttuuripääkaupunkititteliä. Operaatio Pirkanmaa on luonut Tampere26-haun pohjalta omaa kulttuuriohjelmistoa, kehittänyt kuntaverkoston toimintaa sekä jatkanut luovien alojen toimijoiden osaamisen kehittämistä. Lisäksi yksi painopiste on liittynyt kansainvälisen kulttuuritoiminnan edistämiseen.   Siksi Operaatio Pirkanmaa on järjestämässä nyt Tartto 2024 -kulttuuripääkaupungin kanssa yhteistä seminaaria kulttuurin vaikutuksesta aluekehittämiseen. ”Kansainvälisessä kulttuuripääkaupunkikontekstissa toimiminen on meille kulttuuripääkaupunkihakuun osallistumisen vuoksi helppoa. Monien kumppaneiden, kuten Oulu 2026:n ja Tartto 2024:n kanssa jaamme yhteisen tahtotilan alueiden kehittämiseen kulttuurin avulla”, toteaa Operaatio Pirkanmaan projektipäällikkö Ilona Kyykoski.  Kaupunkikeskusten ympärillä sijaitsevat kunnat ja alueet tarjoavat omaleimaista kulttuuria ja yhteisöllisyyttä, jota kaupungeista ei aina löydy.  ”Tämän monimuotoisuuden ansiosta myös kulttuurimatkailua voidaan edistää. Seminaarissa pohdimme myös maaseutumaisten alueiden mahdollisuuksia kansainväliseen toimintaan”, jatkaa Kyykoski.

Kuinka kulttuurin ekosysteemit vaikuttavat alueiden kehittämiseen? 

Eurooppalaiset alueellisen yhteistyön asiantuntijat saapuvat 7. syyskuuta Kultuurikompass-seminaariin Valgaan, joka sijaitsee Viron ja Latvian rajalla. Päivän teema on kultturiyhteistyön merkitys aluekehitykselle. Seminaarissa pohditaan, miten voidaan luoda sellaisia kulttuurin ekosysteemejä, jotka kehittävät alueita.   Seminaarin pitopaikka Valga on yksi Tartto 2024 -kulttuuripääkaupunkivuoden 20 kumppanikunnasta. Kumppanikuntien alueella asuu yhteensä 260 000 asukasta, joista Tarton kaupungissa noin 95 000 henkeä. 

Tartto 2024:n Etelä-Viron koordinaattori Annela Laaneotsin mukaan ihmiset pohtivat maaseudun tai haja-asutusalueiden kehittämisen yhteydessä usein lähinnä aluepolitiikkaa tai taloudellisia ja sosiaalisia kysymyksiä. Hän haluaa kuitenkin muistuttaa, että kulttuurilla on erityinen kyky merkityksellistää asukkaiden elämän eri osa-alueita, ja siksi myös kulttuuri on tärkeä osa alueiden kehittämistä. 

”Yhdessä otamme selvää, millaisia ovat olleet onnistumiset aiemmissa alueellisissa Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeissa. Tarkastelemme myös minkälaisia ovat haasteet ja epäonnistumiset, jotta voimme oppia toinen toisiltamme ja kehittää alueellista kulttuuriyhteistyötä,” toteaa Laaneots. Seuraavana päivänä, 8. syyskuuta, keskustelut kulttuurivetoisesta kehittämisestä jatkuvat Tartossa, jossa vaihdetaan kokemuksia Euroopan kulttuuripääkaupunkiprosesseihin liittyvästä alueellisesta yhteistyöstä. Mukana ovat laajaa alueellista yhteistyötä toteuttaneet  Tartto 2024, Bodø 2024, Århus 2017 ja tietenkin Operaatio Pirkanmaa.

Kultuurikompass-tapahtuman puhujat: 

Lene Øster (Århus 2017, Tanska), Lukas Alsys (Kaunas 2022, Liettua), Anna Szalay (Kulttuuripankki, Tampere), Antti Sorri (Puistofilosofia, Ikaalinen) Sini-Mari Lepistö (Culture Up, Sastamala), Annamaija Saarela (G Livelab Tampere), Triinu Laan (Tartu World University, Viro), Laura Arikka (Erätauko-säätiö, Suomi), Elin Priks (Saunavuosi, Viro), Jiri Tintera (Valga, Viro), Sarah Caron (Esch 2022, Luxemburg), Maria Hernes Bær (Bodø 2024, Norway), Ilona Kyykoski (Operaatio Pirkanmaa), Annela Laaneots (Tartu 2024, Viro), Henri Turunen (Oulu 2026) ja Timo Soppela (Oulu 2026 project). 

Kultuurikompass-tapahtuman järjestävät yhteistyössä Euroopan kulttuuripääkaupunki Tartto 2024 ja Operaatio Pirkanmaa. Kultuurikompass-tapahtumia on järjestetty vuodesta 2019. 

 

Teksti: Satu Keltanen
Kuvat: Tartu 2024