Urjala

Koti Pohjantähden alla 

Urjala on mielentila. Se on sininen hetki, jonka voi palauttaa mieleensä, kun hyppää laiturilta uimaan, uppoutuu hyvään kirjaan tai nauraa kuutamon alla. Se on harmoniaa työn ja vapaa-ajan kanssa. 

Urjala (alunperin Urdiala) on hieman vajaan 5000 asukkaan kunta, joka on perustettu vuonna 1868. Urjalan nykyinen kirkonkylä on saanut alkunsa 1800-luvulla, jolloin Laukeelan kylään rakennettiin kirkko. Tampereelle Urjalasta ajaa n. 40 minuutissa, Turkuun tunnissa.  

Urjalassa on ollut vahva käsityöperinne kautta sen koko historian. Käsityöammatteja ovat edustaneet muun muassa lasinpuhaltajat, puusepät sekä korien, mattojen ja Urjala-mallisten keinutuolien valmistajat. Urjalassa sijaitsee myös Suomen vanhin, yhä toiminnassa oleva lasipruuki, Nuutajärven lasikylä. Urjala on kartanopitäjä. Useat kartanot ovat vaikuttaneet Urjalan historiaan ja kulttuuriin jo 1600-luvulta lähtien. 

Urjalan tunnetuin asukas on ollut Väinö Linna, jonka Täällä Pohjantähden alla -trilogia kuvaa osuvasti urjalalaista elämäntapaa ja kieltä, jota eri sukupolvet vuosi toisensa jälkeen tulkitsevat omalla tavallaan. Väinö Linnan reitti tarjoaa matkan kohti perisuomalaista kulttuuria. Reitti polveilee luonnonkauniissa Urjalassa ja vie kulkijansa keskelle Pohjantähden maisemia. 

Suosituimmat nähtävyydet 

Nuutajärven Lasikylä, Väinö Linna -reitti, Pölkinvuoren elämyspuutarha, Metsälinnan Kartano, Urjalan kirkko, Urjalankylän kivisakasti, I maailmansodan aikaiset kenttälinnoitukset, Reservikasarmin muistokivi 

Paikallisia makuja 

Grill Cafe Muuri, Koskenrannan luomulammas, Kuusikorven tilan tuotteet, Käpälämäen herkku,  Metsälinnan kartano, Paijan pihattopossu -tilamyymälä, Pitopalvelu T:mi Annastiina Välimäki, Ravintola Onnellinen, Ravintola Se Paikallinen, Sillanpään lammastilan tuotteet, Tilausravintola Sirkanhovi, Urjalan Makeistukku. 

Tapahtumia 

Pentinkulman päivät -kirjallisuustapahtuma, MitäsMitäsMitäs -festivaalit, Nuutajärvi-päivä, Lasivitriini, Nuutajärvi Galleria Osuuskunnan kesänäyttely, Urjala Soikoon!, Aseman puistoblues 

 
Asukasluku 4800 
Etäisyys Tampereelta 60 km 

Joukkoliikenne 
Julkinen linja-autoliikenne, 20 minuuttia Toijalan rautatie-asemalta 

 
Visit Urjala 
www.urjala.fi