Kuhmoinen

Pirkanmaan portti Päijänteelle 

Kuhmoisten alueella on liikkunut ihmisiä jo tuhansien vuosien ajan, mistä osaltaan todistavat kunnan alueelta löytyneet kalliomaalaukset ja muut muinaisjäännökset. Kuhmoisten Päijälässä on Linnavuori, jota käytettiin rautakaudella puolustusvarustuksena. Kuhmoisten Papinsaaressa on tehty keskiaikaisia löytöjä, sieltä on kaivettu esiin muun muassa Kalevalakorunakin tunnettu Kuhmoisten kukot. Vuosina 1784-1785 rakennettu Kuhmoisten kirkko on Suomen 1700-luvun jälkipuoliskon merkittävimpiin kirkonrakentajiin kuuluvan Matti Åkerblomin tuotantoa. Vuoden 1918 sisällissodan aikana käytiin Kuhmoisten taistelu, jonka tunnetaan erityisesti sen yhteydessä tapahtuneesta Harmoisten sairashuoneen joukkomurhasta. 

Korppilan tilan omistaja Kaarle Hirvansalo rakennutti höyrysahan tilansa maille 1912. Sahan yhteydessä Päijänteen rannalla toimineet satama, telakka ja konepaja tuovat edelleen esiin paikan teollista ilmettä. 

Kuhmoisten kauniita luonnonmaisemia ovat tallentaneet kankaalle useat kultakauden taiteilijat, kuten Pekka Halonen, Kalle Löytänä, Marcus Collin ja Väinö Hämäläinen. Asukkaita Kuhmoisissa on n. 2300 ja ”kesäkuhmoislaisten” myötä elinvoima kasvaa merkittävästi. Kuhmoisissa on reilut 200 yritystä, joista suurin osa on yhden tai kahden hengen yrityksiä. Suurin työllistäjä on Kuhmoisten kunta. Kuhmoisten halki kulki pitkään valtatie 4, kunnes se siirrettiin kulkemaan Päijänteen itäpuolitse 1990-luvulla. Tällöin valtatien numeroksi muutettiin 24. Tieltä erkanee seututie 325 länteen Tampereen suuntaan. Kuhmoinen oli ennen vuoden 1997 lääniuudistusta osa Päijät-Hämeen maakuntaa, vaikka se siirrettiinkin Hämeen läänistä Keski-Suomen lääniin vuonna 1974. 

Kuhmoinen siirtyi Pirkanmaan maakuntaan vuoden 2021 alussa. 

Suosituimmat nähtävyydet 

Kuhmoinen siirtyi Pirkanmaan maakuntaan vuoden 2021 alusta. 

Suosituimmat nähtävyydet 

Linnavuori(Avautuu uudessa ikkunassa) – Tarinaopas
Isojärven kansallispuisto 
Kuhmoisten ase- ja varusmuseo 
Kuhmoisten kirkko 
Papinsaari – nykyinen hautausmaa, entinen uhrilehto 
Pyhänpään kalliomaalaukset 
Päijälän Linnavuori 
Riihigalleria 
Kuhmoisten kirkonmäki, Kuhmoisten sahan lahti ja Päijälän raittikylä ovat valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä (RKY) 

Paikallisia makuja 

Kuhmoisten pitäjäruoiksi nimettiin 1980-luvulla liha-perunakeitto, suolasärjet ja perunalimppu, uunipuuro, penkkivelli eli perunajauhosta tehty mutti sekä keitetty ja paistettu kaurapuuro 

Tapahtumia 

Kuhmoinen kiepsahtaa kesään, Kuhtuu-viikko, Secto Rally Finland 

Asukasluku 2158 (31.12.2021)
Etäisyys Tampereelta 83 km 

Joukkoliikenne 

Kunta sijaitsee valtatie 24:n varrella. Suoria linja-autoyhteyksiä kulkee Helsinkiin, Jyväskylään ja Tampereelle. Kesäisin liikennöi sisävesilaivoja Kuhmoisten, Kelventeen, Virmailan ja Padasjoen kirkonkylän välillä. 

www.visitkuhmoinen.fi
www.kuhmoinen.fi