Pirkanmaalaiselle elokuvataiteelle ja kirjallisuudelle myönnettiin taiteen valtionpalkinnot

Tiistaina 21.11. Helsingissä jaettiin taiteen valtionpalkinnot. Kaksi palkinnoista myönnettiin Pirkanmaalle. Pirkanmaan elokuvakeskus (PEK) palkittiin elokuvataiteen valtionpalkinnolla ja Nokialla asuva kirjailija Jyrki K. Ihalainen sai tunnustuksena työstään kirjallisuuden valtionpalkinnon. Palkitut pitävät Pirkanmaan luovien alojen kulttuuria elinvoimaisena.

Taiteen valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta taidealan hyväksi. Valtion taidetoimikunnat myönsivät vuoden 2023 palkinnot ansioituneille taiteilijoille ja taideyhteisöille. Palkintojen yhteissumma oli tänä vuonna 370 000 euroa.

Pirkanmaan elokuvakeskus on edistänyt elokuvakulttuurin tuntemusta Pirkanmaalla jo vuodesta 1982. Elokuvakeskuksen toiminnan ytimessä on Tampereen kehräsaaressa toimiva elokuvateatteri Arthouse Cinema Niagara, Pirkanmaalla toimiva Kiertue-elokuvateatteri Filmipyörä, alueellinen työpajatoiminta sekä elokuva- ja mediakasvatus, yhteistyö elokuvafestivaalien kanssa sekä valtakunnallinen elokuvien levitys. Elokuvataiteen valtionpalkinto myönnettiin Pirkanmaan elokuvakeskukselle merkittävästä työstä elokuvataiteen ja -kulttuurin edistämisestä Pirkanmaalla ja valtakunnallisesti.

Jyrki K. Ihalainen on toiminut Palladium Kirjat -kustantamossaan jo vuodesta 1980. Ihalainen kirjoittaa, kääntää ja toimittaa kustantamonsa tuotantoa, sekä myös painaa teoksia omin käsin. Valtionpalkinnon kirjallisuuden palkinto annettiin Ihalaiselle tämän pitkästä urasta, työn poikkeuksellisesta monialaisuudestaan sekä omaehtoisesta kulttuurityöstä.

Pirkanmaalla on valtakunnallisesti elinvoimainen elokuvakulttuuri

– Elokuvakeskukselle tämä luonnollisesti merkitsee tunnustusta pitkäjänteisestä työstä. Kiitos palkinnosta kuuluu kaikille sadoille elokuvan ystäville, jotka ovat olleet mukana toiminnassa rakentamassa elokuvakeskusta sellaiseksi kuin se nyt on, toteaa Jukka-Pekka Laakso, Pirkanmaan elokuvakeskuksen toiminnanjohtaja.

Pirkanmaan elokuvakeskuksen teatterinhoitaja Juha Elomäki on samoilla linjoilla. Elomäen mukaan palkinto kertoo myös Pirkanmaan elokuvakulttuurista.

– Palkinto on hieno arvostuksen osoitus pitkäaikaiselle ja pitkäjänteiselle työlle elokuvakulttuurin ja taiteen hyväksi. Pirkanmaan elokuvakulttuurin tilanne vähän kaksijakoinen. Elokuvateatterit ovat vähentyneet vuosikymmenten aikana. Katsojia on, mutta enemmänkin saisi olla, ja kustannusten nouseminen vaikuttaa elokuva-alaan. Tampere on valtakunnallisesti poikkeus: täällä on riittävä yleisöpohja ja monipuolinen ohjelmisto, Elomäki pohtii.

Elomäki pitää Film Tamperetta merkittävänä tukena Tampereen elokuvatuotannolle.

– Tuotantopuolella Film Tampere on nostanut Tampereen ja Pirkanmaan varsin vilkkaaksi elokuvatuotantokaupungiksi, jota aktiiviset tuotantoyhtiöt täydentävät.

Film Tampereen ohjelmajohtaja Fanny Heinonen pitää palkinnon myöntämistä Pirkanmaan elokuvakeskukselle ansaittuna tunnustuksena pitkäjänteisestä työstä.

– Pirkanmaan elokuvakeskuksen pitkäjänteinen työ elokuvataiteen edistäjänä sai nyt ansaitsemansa tunnustuksen. Tampere on elämyksien keskus ja elokuvataide on elämyksien kruununjalokivi, Heinonen iloitsee

Tampereen kirjallisuuskulttuurissa näkyy kaupungin historia

Kirjailija J.K. Ihalainen pitää Tampereen seudun kirjallisuus- ja runokulttuuria ainutlaatuisena.

– Pirkanmaan kirjallisuuskulttuuri on hyvin omanlaisensa. Se on juureva, meillä on vankka perinne runoudessa ja proosassa. Ihmiset pitävät siinä omanlaista lippua yllä. Kirjallisuuskulttuurissa näkyy sekä kieliperinne että sijaintimme sisämaassa, ja Tampereen historia teollisuuskaupunkina vaikuttaa siinä yhä. Hienoa, että vanhoja teollisuuslaitoksia otetaan kulttuurikäyttöön, Ihalainen toteaa.

Ihalainen osallistuu itse aktiivisesti Tampereen kirjallisuus- ja runokulttuurin ylläpitoon muun muassa toimiessaan Annikin runofestivaalin taiteellisena johtajana. Jälleen ensi kesänä järjestettävä runofestivaali kokoaa yhteen runoilijoita ympäri Suomea. Kirjallisuuden valtionpalkinnon Ihalainen sai elämäntyöstään.

– Tämä on elämäntyöpalkinto, joka merkitsee minulle totta kai todella paljon. Palkinto ei tullut mistään yksittäisestä kirjasta, vaan on tunnustus siitä työstä, jota olen tehnyt kymmeniä vuosia, Ihalainen summaa ajatuksiaan palkinnosta.

Operaatio Pirkanmaa toimii Pirkanmaan elokuvakeskuksen kumppanina 52 ikkunaa Eurooppaan -elokuvasarjassa.