Pirkanmaan Resonanssi-työpajat alustavat Tampereella 7.5. järjestettävää Nuori Kulttuuri On Air -tapahtumaa

Resonanssi –hanke on Suomen Nuorisoseurojen pientapahtumakokonaisuus, joka tuo taidetta, tekemistä ja työpajoja eräänlaisten “hubien” eli pientapahtumien muodossa Hervantaan, Lempäälään, Kangasalle, Ylöjärvelle ja Nokialle. Hankkeen tarkoitus on luoda uudenlainen malli monipaikkaiselle pientapahtumien kokonaisuudelle, jonka keskiössä ovat nuorten omat toiveet toiminnan sisällöstä. Nuoret ovat myös keskeisessä roolissa Resonanssin toteutuksessa, sillä merkittävän osan pientapahtumien sisällöstä tuottaa joukko nuoria taiteen tekijöitä. 

Operaatio Pirkanmaa tukee Pirkanmaalla toteutettavaa työpajatoimintaa.


Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Nokialle Resonanssi tuo tanssityöpajan tanssikoulu Razzmatazzin taitavien opettajien kautta. Nokian Virta-nuorisotilaan 29.4. Tämän lisäksi duo ”Sumua” esiintyy iltaohjelmassa.

Ylöjärvelle Resonanssi tuo kolme valokuvaustyöpajaa. Sinne kaikki osallistujat ovat tervetulleet aiemmasta kuvauskokemuksesta riippumatta. Laitteistoakaan ei tarvitse entuudestaan omistaa, sillä jo omalla kännykkäkameralla pääsee opettelemaan ja osallistumaan, sekä päästämään oman luovuuden valloilleen. Työpajat 12.4. Viljakkala “Viliksen” -nuorisotilalla, ja 13.4. Metsäkylässä “Metziksen” -nuorisotilalla.

Kangasalle Resonanssi tuo Ruutanan nuorisotilalle DJ + Openstage-kokonaisuuden, sekä rap -työpajan. Tämä nuokkari-ilta tulee olemaan ennen kaikkea ikimuistoinen, sillä nuorten itse pyytämä ja suunnittelema toiminta saa lisäpontta musiikista ja artisti Juho “Purso” Kurjosen rap-työpajasta. Tämä musiikillinen kokonaisuus toteutetaan 22.4. Ruutiksen nuorisotilassa Kangasalla.

Lempäälässä Resonanssi tuo esille jälleen tanssin iloa ja Razzmatazzin osaamista, kun tällä kertaa musikaalimaailman tanssikuviot tuodaan Lempäälän nuorten ilmaisutaidon harrastajien luokse Lempäälän nuorisoseuratalolle. Tämä kokonaisuus toteutetaan 6.5.

Hervannassa Resonanssi tuo yhteen nuoria taiteentekijöitä Oona Glansin lyhytelokuvan muodossa, jonka teemana on burnout eli loppuunpalaminen. Elokuva siivittää meidät myös Erätauko -metodilla järjestettävään keskustelutilaisuuteen, jonne osallistujiksi on kutsuttu niin päättäjiä, Ylioppilasteatterin työryhmän jäseniä sekä Kupoli-nuorisotilan vakikävijöitä. Keskustelun on tarkoitus syventää osanottajien ymmärrystä käsiteltävästä aiheesta ja toimia dialogisena väylänä nuorille saada äänensä kuuluviin. Tilaisuus pidetään nuorisotila Kupolissa 4.5. klo 17-20

Resonanssi tuo siis paljon kaikenlaista Pirkanmaalle huhti-toukokuun taitteeseen, ja ajankohdassa on huomioitavaa myös se, kuinka Nuoren Kulttuurin On Air –tapahtuma sijoittuu lauantaille 7.5. Resonanssi toimiikin eräänlaisena alkusoittona On Air –tapahtumalle, jonne myös kaikki Resonanssin pientapahtumiin osallistuneet nuoret ovat tervetulleita. Tämä mainospuhe kuitenkin herättää kysymyksen – mikä on On Air?

Nuori Kulttuuri On Air

Nuori Kulttuuri On Air on sekä verkossa että kuudella “satelliittipaikkakunnalla” yhtäaikaisesti järjestettävä tapahtuma. Satelliittikaupungit vuonna 2022 ovat, Rovaniemi, Oulu, Mikkeli, Tampere ja Helsinki (Pääkaupunkiseutu). Nuori Kulttuuri On Air – tapahtuma järjestetään näillä paikkakunnilla ja verkossa lauantaina 7.5.

Nuori Kulttuuri On Air -tapahtuma haki helmikuun alussa 13-20 -vuotiaiden nuorten videoituja taideteoksia. Hakuun osallistuneet nuoret saavat teoksistaan palautteen ammattilaisraadilta ja kaikki hakuun osallistuneet videot päätyivät 28.2. avautuvalle Digistagelle. Osa teoksista nähdään myös livenä toukokuun monipaikkaisessa tapahtumakokonaisuudessa.

Digistage sisältää yli 80 nuorten harrastajien tekemää taideosta. Videoituja, maksimissaan 20 minuutin taideteoksia pääsee ihastelemaan toukokuun loppuun saakka.

”Digistage tuo ennennäkemättömän hienosti esiin useiden taiteenlajien kirjon. Etenkin näin pandemia-aikana on upeaa, että pystymme myös tälle keinoin tuomaan nuorten taiteen esille.” , hehkuttaa toimialajohtaja Pasi Saarinen Suomen Nuorisoseuroilta.

Digistagella on ollut käynnissä myös yleisöäänestys, jonka suosituin esitys palkitaan Nuori Kulttuuri On Air -päivän päättävässä live-lähetyksessä 7.5.2022.

”Tapahtumakokonaisuus huipentuu Tampere-talosta tehtävään livelähetykseen, josta vieraillaan suorassa lähetyksessä kaikilla satelliittipaikkakunnilla. Kokonaisuudessaan luvassa on mahtava kattaus kulttuurisen nuorisotyön juhlaa!”, Saarinen kiteyttää.

Nuori Kulttuuri -toimintaa järjestää Suomen Nuorisoseurat ry.

Lisää tapahtumasta voi lukea: www.nuorikulttuuri.fi/onair