Operaatio Pirkanmaan huipentava Ruudun takaa -projekti täyttää ikkunat taiteella ja levittäytyy ympäri maakuntaa

Lapsi ja maagisesti valaistu sarvekas fantasiahahmo koskettamassa heitä erottavaa ikkunalasia samasta kohdasta.

Ruudun takaa on Pirkanmaan kaikkien aikojen laajin taidetapahtuma, joka toteutetaan 24.10.2024 alkaen 20 pirkanmaalaisessa kunnassa. Ikkunoiden taakse rakentuvaa maksutonta taidetapahtumien sarjaa on toteuttamassa jopa tuhat kulttuuritoimijaa. Se huipentaa alueellisen kulttuurin kehittämishanke Operaatio Pirkanmaan kolmivuotisen kauden ja käynnistää myös Tampereen Valoviikot.

Ruudun takaa on monipaikkainen taidetapahtuma, joka toteutetaan syksyllä Tampereen keskustan sekä 19 pirkanmaalaisen kunnan alueella. Suurtapahtumassa ikkunaruutujen taakse luodaan esityksiä ja installaatioita, joita yleisö katsoo rakennusten ulkopuolelta. Tärkeä osa tapahtumaa on ikkunoiden takana olevan taiteen näyttävä valaiseminen ja valotaide.

Idea tapahtumasta syntyi, kun projektin taiteellinen kuraattori Meri-Maija Näykki pyöräili öisellä Tampereella havainnoiden keskustan tyhjiä liiketiloja:

– Lapsuudessani kiertelimme usein keskustan alueella tehden ikkunaostoksia. Sittemmin tyhjentyneistä näyteikkunoista sain idean koko kaupungin kokoisesta taidegalleriasta, jossa kierteleminen olisi aivan uudenlaista perheiden yhteistä ruutuaikaa, ja tarjoaisi samalla vaikuttavia taide-elämyksiä, Näykki kuvailee.

Alueellinen kulttuurin kehittämishanke Operaatio Pirkanmaa etsi samaan aikaan projekti-ideaa, joka yhdistäisi kolmivuotisen kauden päättyessä niin 20 hankkeen kuntaa kuin hankkeessa mukana olleita kulttuuritoimijoita. Projektiaihio lähti tuolloin lentoon Pirkanmaan laajuisena ja nimellä Ruudun takaa.

Taideikkunoita Pirkanmaalle noin 200 kappaletta

Tampereen keskustassa Ruudun takaa -päätapahtuma on 24.–26. lokakuuta järjestettävä festivaali, joka käynnistää Tampereen Valoviikot. Tampereen keskustaan taidesisältöisiä ikkunoita tulee noin 60, ja festivaali levittäytyy Sorsapuiston sekä Pyynikintorin väliin tarjoillen valojen ja varjojen taidetta. Luvassa on esimerkiksi sirkusta Talvipuutarhassa, skeittausta liikehuoneistossa, varjoteatteria Raatihuoneella, kanteleen veistoa asematunnelissa sekä valotaidetta sähköturbiinihallissa.

Myös Operaatio Pirkanmaan 19 muun kumppanikunnan kulttuuritoimijat toteuttavat omia taideikkunoitaan valaisemaan syksyn pimeyttä loka-marraskuun taitteen aikoihin, joten taidesisältöisiä ikkunoita tulee Pirkanmaalle yhteensä noin 200.

”Kumppanikuntien ikkunoihin syntyy monenlaisia sisältöjä paikallisten taiteilijoiden ja yhteisöjen toteuttamina. Tarkoitus on innostaa mukaan alueen hoivayksiköt sekä koulut ja varhaiskasvatus yhteisöllisillä tempauksilla. Luvassa on myös kylähyppelyä: Valoviikkojen avajaisten yhteydessä Toijalan ja Tampereen väliä puksuttelee lättähattujuna luomassa Ruudun takaa -tunnelmaa”, kertoo kuntakoordinaattori Sipriina Ritaranta.

Luvassa niin karttareittejä kuin yllätyksiä

Ruudun takaa tapahtumassa katsojat pääsevät käyttämään tutuissakin paikoissa “turistin katsetta”, joka zoomaa isojen arkkitehtonisten muotojen ja ikkunoista löytyvien pienten yksityiskohtien välillä. Toisaalta satunnainen matkailija tai ohikulkija voi odottamatta törmätä yllättävään kokemukseen.

Tapahtumaan luodaan selainpohjainen karttapalvelu, josta katsoja voi löytää tiedot ikkunoiden sisällöistä.

“Kokonaisuus on niin suuri ja monipuolinen, ettei sitä ehdi kokea yhdessä illassa edes Tampereella. Teoksista voi valita itselleen kiinnostavimmat etukäteen tai antaa sattuman johdattaa. Tapahtuman maksuttomuus mahdollistaa sen, että ruutuihin voi tutustua myös eri päivinä”, Näykki kuvailee tulevaa.

Heikki Järvinen.

Ruudun takaa huipentaa kulttuuripääkaupunkihausta lähteneen kehityskaaren

Ruudun takaa on alueellisen kulttuurin kehittämishanke Operaatio Pirkanmaan lopputapahtuma. Hankkeen koordinaatiosta on vastannut Tampereen kaupunki vuosien 2022–2024 ajan, ja se on ollut jatkoa Euroopan kulttuuripääkaupunkihaulle.

Ruudun takaa -projekti pyrkii kehittämään kuntien taidelähtöistä projektisuunnittelua ja yhdistämään vapaan kentän taidetoimijoiden osallisuutta kuntien kulttuuritarjonnassa.

Hankkeeseen osallistuvat kunnat ovat Tampereen lisäksi Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi. 

Lisätiedot:

Projektin taiteellinen tuottaja Meri-Maija Näykki
meri-maija.naykki@tampere.fi
P. 040 659 8626

Projektipäällikkö Ilona Kyykoski
ilona.kyykoski@tampere.fi
P. 040 706 5431

Kuvat ja video: Heikki Järvinen.