Tulkattuja tilaisuuksia Metson ja Laikun syksyssä

Operaatio Pirkanmaa tukee viittomakielisiä simultaanitulkkauksia pääkirjasto Metsossa sekä näkövammaisille suunnattuja kuvailutulkkauksia Kulttuuritalo Laikun tilaisuuksissa syksyllä.

Tampereen kaupunginkirjaston syksyn tapahtumatarjonnan keskiössä ovat kirjallisuus, musiikki, ajankohtaiskeskustelut ja laadukkaat lastenesitykset. Kirjailijavieraina nähdään esimerkiksi Ann-Christin Antell, Veera Nieminen ja Risto Isomäki. Musiikkitapahtumia tähdittävät muun muassa Kissa, Jesse Markin ja Ylva Haru. Lapsille on luvassa esimerkiksi Maco Oeyn lastenkonsertteja, Timo Tiikkaisen taikashow’ta sekä Teatteri Siperian Apo Apponen -lastenteatteriesityksiä.  

– Pääsemme pitkästä aikaa toteuttamaan tapahtumia normaalisti koronarajoitusten jälkeen. Kirjastojen tapahtumista on pyritty muodostamaan mahdollisimman monipuolinen kokonaisuus, jossa on huomioitu erilaisia kohderyhmiä. Tänä syksynä olemme panostaneet erityisesti tapahtumien yhdenvertaisuuteen ja saavutettavuuteen. Monet tapahtumat striimataan, ja lisäksi meillä on paljon viittomakielistä simultaanitulkkausta, tapahtumakoordinaattori Venla Moisala sanoo.  

Syksyyn mahtuu myös laajempia tapahtumakokonaisuuksia. Tampereen päivänä pääkirjasto Metsossa kunnioitetaan Kirsi Kunnaksen muistoa keskustelutilaisuuden ja lasten loruaamiaisen merkeissä. Marraskuussa kirjasto osallistuu Kansalliseen peliviikkoon sekä lastenkirja- ja sanataidefestivaali Kirjalittaan useilla tapahtumilla. Lisäksi kirjaston, nuorisopalveluiden ja Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen yhteistyönä toteutetaan edellisvuosien tapaan Metso TALK -keskustelusarja. Tämän vuoden teemana on Maailman muuttajat, ja sarjassa pureudutaan aikamme robinhoodeihin – kansalaisvaikuttajiin, aktivisteihin, hakkereihin ja pasifisteihin.  

Pandemiavuosina kirjastossa on panostettu erityisesti virtuaalitapahtumiin uuden Metso STUDIO -konseptin kautta. Vaikka live-tapahtumat ovat palanneet kirjastoihin, isoa osaa syksyn tapahtumista voi seurata myös virtuaalisesti kirjaston YouTube-kanavalta suorana lähetyksenä tai tallenteena.  

25 tapahtumaa tulkataan viittomakielelle  

Jo aiemmin joitakin Tampereen kaupunginkirjaston tapahtumia on tulkattu viittomakielelle, mutta tänä syksynä viittomakielinen yleisö huomioidaan aiempaa paremmin. Kirjaston syksyn tapahtumista peräti 25:ssä on simultaanitulkkaus viittomakielelle. Viitottujen tapahtumien joukossa on keskustelutilaisuuksia, kirjailijavierailuja ja musiikkitapahtumia.  

Tulkkaukset mahdollistaa Operaatio Pirkanmaan rahoittama pilotti, jonka tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta alueen tapahtumatoiminnassa. Pilotissa toteutetaan syksyllä myös näkövammaisille suunnattuja kuvailutulkkauksia kolmeen Kulttuuritalo Laikun ja kahteen Lastenkulttuurikeskus Rullan näyttelyyn. Yleisöltä kerätään palautetta tulkkauksista.  

– On tärkeää edistää kokonaisvaltaisesti saavutettavuutta, ja tilaisuuksien tulkkaus on yksi muoto edistää yhdenvertaisuutta. Pilotointi on myös järkevää, kun viittomakielinen tulkkaus sekä kuvailutulkkaus nidotaan osaksi jo suunniteltua ja kiinnostavaa kokonaisuutta sen sijaan, että Operaatio Pirkanmaa pilotoisi erikseen yksittäisiä tapahtumia. Lähdimme mukaan kirjaston ja kaupunkikulttuuriyksikön tapahtumien tulkkauspilottiin, sillä niiden kautta voidaan jo arvioida kokeilun vaikuttavuutta, toteaa projektipäällikkö Ilona Kyykoski Operaatio Pirkanmaasta.  

Operaatio Pirkanmaa on Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun tavoitteita toteuttava jatkohanke vuosina 2022–2024. Hankkeen tavoitteena on kehittää pirkanmaalaista kulttuuritoimijoiden yhteistyöverkostoa ja toimintamalleja.   

Linkki: Kirjaston tapahtumaesite (selattava pdf) https://www.e-julkaisu.fi/tampereen_kaupunginkirjasto/tapahtumaesite/syksy-2022/mobile.html#pid=1  

Linkki: Kirjaston YouTube-kanava https://www.youtube.com/user/TampereenKirjasto  

Lisätietoja:  

Tapahtumakoordinaattori Venla Moisala, Tampereen kaupungin kaupunkikultturiyksikkö 
venla.moisala@tampere.fi | p. 040 800 4836

Projektipäällikkö Ilona Kyykoski, Operaatio Pirkanmaa  
ilona.kyykoski@tampere.fi | p. 040 706 5431

Kuvassa Eino-Ansio Knuutilan teos Ikuinen juhannus, joka nähdään Kulttuuritalo Laikun näyttelyssä.