Elämystalousfoorumi tuo 9. helmikuuta Tampereelle luovien alojen ammattilaisia ja puolueiden johtoa keskustelemaan tulevaisuudesta


Tilaisuuden tallenne on katsottavissa 23. helmikuuta saakka.

Tämän linkin takaa voit seurata Elämystalousfoorumin tallennetta. Ohita video

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Torstaina 9.2.2023 kello 10.00–16.00 järjestettävä Elämystalousfoorumi striimataan suorana verkkolähetyksenä YouTube-kanavalla Kulttuuri Tampere. Tapahtuman pääjärjestäjinä toimivat Tampereen kaupunki ja Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026, joiden verkostoista on laajalti kutsuttu paikalle luovien alojen toimijoita. 

Aamupäivän paneelikeskustelussa ”Kulttuuripolitiikka kuuluu kaikille” suunnataan katse kohti kevään eduskuntavaaleja. Puolueiden johdosta keskusteluun ovat lupautuneet Maria Asunta (ps.), Anna-Kaisa Ikonen (kok.), Riitta Kuismanen (kd.), Karoliina Kähönen (liik.), Minna Minkkinen (vas.), Wilhelm von Nandelstadh (rkp.), Jouni Ovaska (kesk.), Iiris Suomela (vihr.) sekä Pia Viitanen (sd.). Paneelin vetäjänä toimii kulttuurin ja taiteen edunvalvontajärjestö KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen
 
Aamupäivän ohjelmassa tutkitaan lisäksi Oulun – ja koko Suomen – polkua kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Iltapäivällä keskitytään elämystalouden tulevaisuuteen erityisesti Pirkanmaan näkökulmasta ja tarkastellaan sitä, minkälaista konkreettista ja henkistä infraa tarvitaan, jotta toimintaympäristö tukisi paremmin luovien alojen toimijoita.  
 
Tilaisuuden juontavat Tampereen kaupungin kulttuurijohtaja Juha Ahonen sekä kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki

Elämystalousfoorumin ohjelma  
Kulttuuri Tampere -sivun YouTube-striimaus

#elämystalousfoorumi

Elämystalousfoorumin ohjelma
Tampere, 9.2.2022 klo 10.00–15.45

10.00                 Folk Extreme: We Runed – Laulukuvia Pohjolasta

Foorumin avaa Kalevalasta inspiraationsa hakeva livesäestetty lyhytelokuva. Uuden ajan monitaiteinen eepos on tarina kansasta, joka unohti mistä se on tulossa.

10.10                 Foorumin avaus

Tampereen kaupungin sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja Lauri Savisaari

10.20                 Kulttuurin aika on nyt, aina ja etenkin vuonna 2026

Oulun kulttuurisäätiön toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen valottaa matkaa kohti Oulun ja koko Suomen kulttuuripääkaupunkivuotta.

10.30                 Kulttuuripolitiikka kuuluu kaikille

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajisto suuntaa katseet tuleviin eduskuntavaaleihin. Mikä merkitys kulttuurilla ja luovilla aloilla on Suomen tulevaisuuden rakentamisessa? Keskustelemassa Maria Asunta (ps.), Anna-Kaisa Ikonen (kok.), Riitta Kuismanen (kd.), Karoliina Kähönen (liik.), Minna Minkkinen (vas.), Wilhelm von Nandelstadh (rkp.), Jouni Ovaska (kesk.), Iiris Suomela (vihr.) sekä Pia Viitanen (sd.). Paneelin moderaattorina toimii Rosa Meriläinen Kulta ry:stä.


= = = = = = = = = = = = = = =
11.30–12.30     Lounastauko
= = = = = = = = = = = = = = =

12.30                 Ilkka Halava: Tulevaisuuden elämys

Iltapäivän avauspuheenvuorossa tulevaisuustutkija Ilkka Halava kertoo, millaisessa maailmassa elämystalous toimii tulevaisuudessa, mitkä tekijät vaikuttavat elämykseen ja miten sen ympärille rakennetaan uutta arvoa.

13.10                 Luovien alojen henkinen infra

Luovia aloja ei ole ilman tekijöitä. Millaisia osaamisen, jaksamisen ja työllisyyden haasteita on luovilla aloilla? Kuinka eri toimijat voivat vahvistaa luovien alojen resilienssiä ja henkistä infraa? Keskustelun pohjana toimii ennakkokatsaus Taiteen ja kulttuurin barometrin uunituoreisiin tuloksiin, joita esittelee kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen johtaja Marjo Mäenpää. Lisäksi aiheesta keskustelemassa ovat Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton toiminnanjohtaja Karoliina Huovila, Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovinen ja säveltäjä-muusikko Anna-Mari Kivimäki. Paneelia moderoi TAMK:n lehtori Carolina Pajula.

13.50                 Pirkanmaan kulttuuripankin julkistus

Pirkanmaan luovien alojen osaajat ja osaaminen on paketoitu löydettäväksi ja tilattavaksi yhteen paikaan. Tampereen kaupunkikulttuuriyksikön johtava koordinaattori Anna Szalay sekä TAMK:n Tuottajapankki-projektin projektipäällikkö Susanna Ihanus esittelevät uuden Pirkanmaan kulttuuripankin ja kertovat kuinka luovien alojen tekijät voivat siitä hyötyä. 


= = = = = = = = = = = = = =
14.05–14.30     Kahvitauko
= = = = = = = = = = = = = =


14.30                 Tapaus Komisario Koskinen sekä aineettomien oikeuksien menestysresepti

Ilkka Hynninen kertoo tarinan, kuinka kirjallisuus, kulttuurihistoria, filmiteollisuus ja matkailu kietoutuivat yhteen menestyksekkääksi elämystuotteeksi. Lisäksi Hynninen paljastaa aineettomien oikeuksien menestysreseptin, jota voi soveltaa eri tuotantoihin.

14.55                 Miten ruoka-, luonto- ja kulttuurimatkailu tukevat toisiaan?

Mitkä ovat sisävesien kestävän kulttuurimatkailun mahdollisuudet Järvi-Suomessa?  Minkälaisia resursseja kulttuurimatkailun vetovoiman kasvattamiseen tarvitaan? Aiheesta keskustelevat arvostetun ”European Region of Gastronomy”-tittelin vuodelle 2024 voittaneen Saimaan hankejohtaja Sari Kaasinen, Serlachius-museoiden palkitun Taidesaunan saunatonttu, museojohtaja Pauli Sivonen sekä Visit Tampereen kestävän matkailun kehittämispäällikkö Matti Pollari.

15.25                 Tampereen rakentuva kulttuuri-infra

Tampere rakentaa ja suunnittelee kunnianhimoisesti tulevaisuuden elämyskaupunkia. Tulevaisuuden painopiste on erityisesti kulttuurissa, kun puitteita halutaan luoda muun muassa museoelämyksille ja luovien alojen ammattilaisille. Keskeisten kulttuuritilahankkeiden tuoreista kuulumisista kertoo Tampereen kaupungin kulttuurin kehittämispäällikkö Jaakko Laurila.

15.40                 Päätössanat ja Tampereen vuoden kulttuuriteko -palkinto

Foorumin päättyy juhlavasti, kun kaupunki palkitsee Tampereen vuoden 2022 kulttuuriteon. Palkinnon jakaa sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Matti Helimo.

15.45                 Ohjelma päättyy

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä:

Tampereen kaupunki, kaupungin kulttuuriyksikkö sekä elämystalouden kehitysohjelma 
Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026
Operaatio Pirkanmaa
Pirkanmaan kulttuuripankki
TAMK / Tuottajapankki 
KULTA ry
 
Lisätiedot:  
Kehittämispäällikkö Jaakko Laurila 
jaakko.laurila@tampere.fi | +358 44 430 9014 
 
Median ilmoittautumiset:  
Tiedottaja Satu Keltanen 
satu.keltanen@tampere.fi |+ 358 41 730 5771