Linna Klubi

20.6.2023
18.00 - 20.00
Kulttuuritalo Laikku
Kivimäki/Pertti Nisonen, Anneli Kanto/Katrin Havia, Väinö Linna/WSOY

Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat keskustelussa 28.1.23 klo 12-14. Laikussa. Yrjö Varpio, Ville Kivimäki sekä Anneli Kanto keskustelevat Väinö Linnasta ja historian uudelleen kirjoittamisesta.

Lauantaina 28.1.2023 klo 12-14.

Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat – Pirkkalaiskirjailijat 80 vuotta

Kulttuuritalo Laikku, Musiikkisali, Keskustori 4, Tampere

Pirkkalaiskirjailijoiden 80-vuotisjuhlavuoden avaa 28.1. järjestettävä Linna-klubi. Klubi on osa Elävät ja Kuolleet kirjailijat kohtaavat tapahtumasarjaa.

Väinö Linnan tuotanto innostaa yhä uusiin tulkintoihin. Keskustelijoina kirjallisuuden emeritusprofessori Yrjö Varpio, sota traumoja tutkinut historioitsija Ville Kivimäki sekä historiallisen romaanin mestari Anneli Kanto.

Linna Klubi on osa Elävät ja Kuolleet kirjailijat kohtaavat tapahtumasarjaa.

Keskustelussa pureudutaan Väinö Linnan tuotantoon ja jälkivaikutukseen. Kirjallisuuden emeritusprofessori Yrjö Varpio pohtii Linnaa sodan kuvaajana ja yhteiskunnallisena keskustelijana. Historioitsija Ville Kivimäki on tutkinut sodan aiheuttamia tunnetaakkoja ja trauman purkua, joista voi löytää esimerkkejä Tuntemattomasta sotilaasta. Anneli Kanto puhuu faktan ja fiktion suhteesta erityisesti sisällissotaromaaneissaan.


Historiallinen romaani on suosittu kaunokirjallisuuden laji, jolle on annettu perinteisesti rooli kansallisen itseymmärryksen rakentajana. Väinö Linna toi suomalaiseen historiatietoisuuteen vaiettuja puheenaiheita, kuten sisällissodan kokemukset. Linnan teokset innostavat yhä uusiin tulkintoihin ja sovituksiin. Millainen on ollut kaunokirjallisuuden rooli historiakäsitysten muokkaajana – ja onko kirjallisuudella samanlaista tehtävää vielä nyt?

 

Kirjailija Anneli Kanto on avannut romaaneissaan varjoon jääneitä Suomen historian näkökulmia. Veriruusut (Gummerus 2008) antoi äänen sisällissodan punaisille naiskaartilaisille. Kirjallisuuden emeritusprofessori Yrjö Varpio on julkaissut elämäkerran Väinö Linnan elämä (WSOY 2006). Tampereen yliopiston emeritusprofessori on aktiivinen kirjallisuuskeskustelija ja tutkija sekä pitkäaikainen Pirkkalaiskirjailijoiden jäsen. Yliopistotutkija, Suomen historian dosentti Ville Kivimäki on tutkinut suomalaissotilaiden traumaattisia sotakokemuksia ja selviytymiskeinoja. Tietoteos Murtuneet mielet (WSOY 2013) laajensi keskustelua sotiemme aiheuttamasta psyykkisestä taakasta.

Linna-klubi on osa Pirkkalaiskirjailijoiden 80-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa. Juhlavuoden aikana järjestetään kymmenen Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat -keskustelutilaisuutta, joissa pirkanmaalainen nykykirjallisuus ja kirjallinen perintö kohtaavat.

Operaatio Pirkanmaa on mahdollistanut Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat -tapahtumasarjan toteutumisen.

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia!
Päivät
20.6.2023
Aika
18.00 - 20.00
Sijainti
Kulttuuritalo Laikku
Musiikkisali
Hinta
Maksuton
Järjestäjä
Lisätiedot